Dalok a szüret jegyében

A jászberényi Palotásy János Vegyeskar és a Jászapáti Városi Vegyeskar dalokkal idézte meg a szüret hangulatát október 16-án, késő délután a Déryné Rendezvényház dísztermében.

A kórustalálkozó terv szerint három énekkar találkozóját jelentette, ám sajnálatos módon a Jászszentandrási Kamarakórus lemondta a vendégszereplést. Így a berényi és az apáti társaság előadásában hallhattuk az Ősszel érik babám a fekete szőlő című vidám dalos műsort.

Nyitányként a két kórus közös előadásában a címadó dalt élvezhettük, majd a Jász Himnusz lélekemelő dallamait követően a Palotásy Vegyeskar maradt a színpadon. Szilárd Dóra konferanszié röviden ismertette a 154 éves kórus megalakulásának történetét, említette kiemelkedő sikereit, tehetséges karnagyait. A férfitagokból verbuválódott dalárdát a névadó Palotásy János alapította, majd Riszner József vette át és Bakki József szervezte vegyeskarrá. Azóta a Bakki család leszármazottai vezénylik a kórust. Ma Bakki Katalin dirigálásával érnek el szép sikereket, szerepelnek hazai és nemzetközi pódiumok vendégeként.

Vasárnap este Farkasné Szőke Tünde zongorakíséretében többek között Kodály és Bartók gyűjtéseket, magyar nótákat, lakodalmas dalokat, jászberényi zeneszerzők műveit hallhattuk.

A Jászapáti Városi Vegyekart Réz Lóránt orgonaművész vezényli. A kar a Szövetkezeti Áfész kórus jogutódaként alakult több mint húsz esztendeje. A Jászapáti Városi Vegyeskar színvonalas előadásaival, országszerte öregbíti Apáti s a Jászság hírnevét.

A műsor címéhez méltón elsősorban vidám szüreti nótákkal, bordalokkal kedveskedtek a közönségnek, de többek között felcsendültek Mozart és Sibelius művei is. Kökény Gábor kórustag prózai tehetségét megcsillantva Petőfi Felköszöntőjét szavalta. Műsoruk zárásaként a közönséget is megénekeltették a Borban az igazság „slágerrel”.

A kórustagok virágcsokrokkal köszönték meg vezetőiknek a türelmet, valamint a két vegyeskar szintén csokorral hálálta meg a meghívást, annak elfogadását és a közös szereplés lehetőségét. A műsor természetesen a két kórus közös előadásával zárult. A Bojtorján Összetartozunk című dala és a Magyarok világhimnusza méltó és kifejező zeneként csengett hazakísérőül a fülekben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?