Teret a fiataloknak!

Október 18-án Ifjúsági Stratégiai Fórumot tartott a képviselő-testület a Városháza tanácstermében.

Szabó Tamás polgármester megnyitó beszédében kiemelte, hogy több kezeletlen kérdés van az ifjúsággal kapcsolatban. A problémák orvoslására született meg az Jászberényi Ifjúsági Stratégia. A kezdeményezés jóval túlmutat a városban működő ifjúsági szervezetek jelenlegi munkáján és a térség egészének gazdaságára, mindennapjaira pozitív hatással lesz.

Antal Zsuzsanna ismertette a CLLD pályázat lehetőségét, melyben a fiatal korosztály igényeinek adnának teret. A cél az, hogy a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzatból olyan szervezet jöjjön létre, amely valóban érdekképviseleti munkát végez, és összekovácsoló erővel bír. A rendszer arra épül, hogy egy szervezethez bizalommal tudjanak fordulni a diákok. Jászberény városát tekintve problémát jelent a fiatalok helyben tartása. Hiszen, ha nem tudnak a városban szórakozni vagy munkát találni, más településre mennek, ott alapítanak családot, ami az egész demográfiai mozgásra hatással van. Antal Zsuzsanna szerint őszintén szembe kell nézni a problémával. Az általános iskolás diákok 42 százaléka képzeli el a jövőjét Jászberényben. Tanulmányaik befejezése után 20 százalékuk Berényben, míg 21 százalékuk külföldön szeretne elhelyezkedni. A megkérdezett berényi középiskolások közül csupán 20 százalék képzeli el a jövőjét városunkban.

Nyolcvanöt százalékuk arról számolt be, hogy szívesen részt vennének rendezvényeken, de még is távol maradnak a helyi közösségek eseményeitől. A passzivitás okai, hogy a fiatalok igényeinek nem megfelelőek a szórakozóhelyek, programok. Mit lehet ebben az esetben tenni? Kötődést létrehozni az ifjúságban a minőségi szabadidő eltöltésének biztosításával. Erre a PILOT projektek „inkubátor” jelleggel születtek, a kezdeményezések teljesen a fiatalok igényeiből nőtték ki magukat, amit a külső környezet támogat, nem pedig gátol. Továbbá fontos a szociális és társas kapcsolatok fejlesztése, párválasztás illetve barátságok területén. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kulturális és az identitásfejlesztésre, valamint az iskolai keretek között működő tevékenységekre, mivel az oktatás megalapozza a későbbi munkalehetőségeket, a munkahelyi jövőképet.

Jászberény számos gyár révén, nagyobb arányban kínál állást a betanított dolgozóknak. Így a felsőfokú tanulmányokat végző diákok, egyetem/főiskola után nem térnek vissza a városba, hanem máshol keresnek megélhetést. Lényeges az ifjúsági önkormányzatok fejlesztése. További cél a konkrét saját koordinálású program kidolgozása és pályázati forrás felkutatása mindarra, ami az ifjúság fejlődésével foglalkozik.

Az előadás végén Nagy András, mint egykori iskolaigazgató egyetértését fejezte ki a programmal, több képviselő pedig a gyakorlati részét firtatta.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?