Mihály-napi vásár

Jászberény Város Óvodai Intézménye Központi Óvodájában szeptember 24-én délután nagy volt a sürgés-forgás. Ragyogó őszi napsütésben mosolygós gyerekek érkeztek szüleikkel, nagyszüleikkel, ismerőseikkel. Az érdeklődőket az intézmény dolgozói várták különböző hagyományőrző népi-, ügyességi, mozgásos játékokkal.

Forgott a kosaras körhinta, célba dobásban, patkódobálón és falabirintuson próbálhatták ki ügyességüket a gyerekek és szüleik egyaránt. A vásárhoz hozzátartoznak az állatsimogatók is, ezért egy füves területen a kecskék, nyulak, libák kaptak helyet a kicsik nagy örömére. A teraszokon lehetett kézműveskedni, mézet kóstolni, valamint mindenki megízlelhette a belépőként hozott szőlőből készült mustot.

Nagy sikere volt a diótörésnek, kukoricamorzsolásnak, kavicsfestésnek, gyöngyfűzésnek, karkötőkészítésnek, mézeskalács díszítésnek egyaránt. A régi mesterségek közül a helyszínen tanulmányozhatták a gyermekek a cipőkészítést és a cserépfestést, sőt a speciális szerszámokat ki is próbálhatták.

A vásári hangulatot fokozta a Galagonya néptáncegyüttes bemutatója, amelyben sok olyan táncos szerepelt, akik régebben az intézmény óvodáiba jártak. Az óvó nénik alkotta Kelepelő bábcsoport meséjével zárult a délután.

A vásárban senki nem maradt éhes, hiszen a szalonna- és kolbászfalatkákon kívül kenyérlángossal és kürtőskaláccsal is csillapíthatták étvágyukat a résztvevők.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?