Az Opera az élete

Az operáról, személyes élményeiről tartott előadást Kóródi Anikó Opera Nagykövet a városi könyvtárban október 11-én este.

Kóródi Anikó szoprán opera-énekesnő, operettprimadonna szeptember végén vehette át az Opera Nagykövete elismerést. A Magyar Állami Operaház 2013-ban indította el az Opera Nagykövetei Programot, melynek célja művészek felkérése a műfaj népszerűsítésére.

A jászberényi maroknyi közönség népszerű zeneszerzőkön és Kóródi Anikó munkásságán keresztül kaphatott ízelítőt az operáról, és kedvet ahhoz, hogy mind gyakrabban hallgasson és lásson e műfajban műveket.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek már egész kicsi korban megismerkedjenek a muzsikával és fokozatosan bővítsék ismereteiket. Magyarországon Kodály Zoltán volt az úttörője ennek a kezdeményezésnek. A veszprémi származású Kóródi Anikó is kiváló alapokat kapott, a helyi ének-zenei általános iskolában kezdte tanulmányait, ahol Kodály tanítványától tanulhatott. Anikó örömmel emlékezett vissza ezekre az évekre, hiszen ekkor döntötte el, hogy operaénekes lesz. Első operaélménye Bizet: Carmen című operája volt.

A vetített előadásban láthattunk képet az első színházról is, 1637-ből. Ekkor a színpad előtti rész az alsóbb társadalmi rétegek állóhelye volt, ülni csak az tudott, aki vitt magával széket, míg a páholyokból a tehetősebbek kísérhették figyelemmel az előadást. Ma már persze a színpad előtti helyek a legdrágábbak.

Anikó a Zeneakadémián szerzett képesítést opera szakon. Szép pályafutásáról néhány archív felvételről kaphattunk benyomásokat, ahol többek között hallhattuk Meyerbeer: Hugenották című operájából Page áriáját, a Denevér operettből Adél kacagó áriáját és a Varázsfuvolából Papageno és Papagena duettjét is.

Aki nem tudott részt venni az előadáson, de szeretné meghallgatni Kóródi Anikó élményeit az operáról, október 25-én, kedden 18 órakor megteheti a Palotásy János Zeneiskolában.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?