Tárt kapukkal várt a kápolna

Szeptember 17-én, szombaton a szent művészet jegyében tárt kapukkal és az egyházi művészetekre nyitottság reményével várta az érdeklődőket a Szentkúti templomban Besenyi Vendel helytörténész és Szabó Attila kántor.

A látogatókat Liga Konrád diakónus, hatodéves papnövendék köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy minden templom szent hely, mert azokat Isten házaként szentelik fel.

1747. július 27-én egy óriási jégverést követően a mai Szentkúti tér helyén álló dombon forrás fakadt. Az emberek a felfakadó víz nyomán kutat ástak, s ásás közben csodák csodájára egy fából készült Piéta szoborra leltek. A legenda szerint munka közben szózatot hallottak: „áss, áss, áss szent fiamat meg ne bántsd!” Az ereklye megtalálása templomépítésre sarkallta őseinket. Egy hónap sem telt el, amikor augusztus 15-én elhelyezték az alapkövét a Boldogságos Szűz Mária nevének ajánlott kápolnának – tudhattuk meg Besenyi Vendel érdekes ismertetőjéből.

A belső tereket Benke László freskói díszítik. A főoltárkép, mely Máriát a kis Jézussal ábrázolja, szintén Benke László keze nyomán született 1933-ban. A bal oldali Jézus szíve oltárképet Gecse árpád ajánlotta az egyház díszéül. Besenyi Vendel részletesen beszélt a templom további szentképeiről, a stációkat ábrázoló festményekről, említést tett a szobrokról, a hat ragyogó színben pompázó üvegablakról, a padokról, gyóntatószékekről, világítótestekről.

A helytörténésztől megismerhettük az 1928-ban Farkas István atya kezdeményezésére önállósult egyházközség történetét, a benne szolgáló plébánosok névsorát, egy-egy kiemelkedő tettét.

A kápolna orgonájának külön története van, melyről Szabó Attila kántor mesélt a híveknek. A hangszer 1748 előtt készült, eredetileg a főtemplomban zengte az egyházi énekek kísérő dallamát, majd a Barátok templomából került Szentkútra.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?