A megtorlás értelmetlensége

Október 6-án Jászberény Város Önkormányzata megemlékezést tartott az 1849-ben Aradon halálra ítélt tizenhárom vértanú, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnöke emlékére.

A tizenhárom tábornokról Csikós Miklós jászkapitány osztotta meg gondolatait az 165. évfordulóra ültetett Aradi Emlékfasor mellett. „Jelképes szimbólumaivá váltak a szabadságnak, kivégzésükkel az önkényuralom azt próbálta demonstrálni, hogy erősebb, de a magyar nemzet akkor sem hajtott fejet… Ezen a napon nemcsak az aradi vértanúkra emlékezünk, hanem arra is, hogy a magyar népet nem lehet megtörni.”

Cseh Dániel történész az aradi vértanúk történelmi múltját idézte elénk. Míg más nemzetek a győztes csatáikat ünneplik, addig mi emlékezünk. Vannak hiábavaló, értelmetlen veszteségek, de rövid távon katonai vagy politikai vereséggel végződő közös ügyeink új rendszerváltások motorjai lettek. Nem volt hiábavaló a küzdelem. De mit tegyünk, ha egy veszteségnek nem tudunk utólagosan értelmet tulajdonítani? Mit tegyünk a legyőzöttekkel szembeni túlzó megtorlás értelmetlenségének érzetével? Nem tehetünk mást, csak azt, hogy tiszteletadással emlékezünk ismert és névtelen áldozatainkra – hangzott el Cseh Dániel beszédében.

A túlzó megtorlás fő oka – a tiszteket megillető golyó általi halál helyett, felakasztották –, az volt, hogy Görgey vezetésével a magyar hadsereg az orosz csapatoknak tette le a fegyvert. Az osztrákok tekintélyükben sértve érezték magukat a magyarok efféle dacán és meg akarták torolni. „Sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedő mákfejeknek, ha az ember fölöttük ellovagol” – Ferenc József ezzel a mondatával végső ítéletet mondott a tizenhárom magyar tábornok kivégzésére. A halálbüntetés végrehajtását követően, rögtön megkezdődött az aradi vértanúk kultusza, zarándokok érkeztek, és emlékeztek a hős mártírokra. Így Arad nemcsak fizikai, hanem szellemi emléke is megmaradt.

Október 6-a a forradalom és a szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe lett. Az emlékezést a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület zárta népdalcsokrával, ezután a jelenlévők – Szabó Tamás polgármesterrel és Hajnal-Nagy Gábor alpolgármesterrel az élen –, elhelyezték koszorúikat az emlékkőre.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?