Mesehősök testközelben

Gyermekkorunk kedvenc mesehősei a Jászberényi Városi Könyvtár galériatermében elevenedtek meg október 3-án. Az emberméretű mesefigurákat Megyeri János hiperrealista szobrászművész alkotta, aki személyesen is jelen volt a programon.

Csukás István számos mesefigura atyja örökérvényű karaktereket teremtett a magyar rajzfilmek, bábfilmek világába, a Süsü a sárkánytól, a Nagy ho-ho-ho-horgászig, akik miatt izgatottan vártuk az esti meséket, és a mai napig mosolyt csalnak az arcunkra. Nincs ezzel másképp Megyeri János sem, aki saját bevallása szerint, a mesék bűvös világából nem tudott felnőni.

Négy éve fogalmazódott meg benne a gondolat, majd elkészítette első óriás mesefiguráját Mirr-Murrt, legnagyobb kritikusa az öt és fél éves Sára lánya inspirálására. Később a balatonszárszói Csukás Színház jelmezkészítésén munkálkodott, és ekkor jó barátja Csukás István pártfogásában elkészítette a többi mesefigurát. Egy év alatt közel tíz mesehős született meg emberméretű nagyságban.

A budapesti szobrászt körülrajongó gyermekek, feltették kérdéseiket a megnyitón, ahol a mesefigurák technikai oldaláról is beszélt a művész. Elmondta, hogy a fémváz adja a tartását, majd purhabbal és szivaccsal formázza meg az alakot, ezt követően anyaggal vonja be, és megszületnek a jellegzetes mesehősök. A precíz munkának köszönhetően a látogatók valóban úgy érezhették, hogy egy-egy mese kellős közepébe csöppentek.

A Süsü és barátai – Életre kelt mesehősök országos utazó mesekiállítás három éve az ország számos pontján, több száz helyen megfordult. Jászberényben először, mi is részesei lehetünk a csodának, megtekinthettük Süsüt és a Kiskirályfit, Picurt, Gombóc Artúrt, Mirr-Murrt, Oriza Triznyákot és a Kiscsacsit, Sebaj Tóbiást, valamint a Nagy ho-ho-ho horgászt.

A gyermekeknek abszolút nem voltak idegenek a mesehősök, hanem barátként köszöntötték őket. Néhány kisgyermek viszont megcsodálta a bábukat, de arról számoltak be, hogy nem igazán nézik ezeket a meséket. Megyeri Jánost ennek kapcsán az új keletű, modern, animációs mesékről kérdeztük: „Nagy a külcsín, de kevés a belbecs, szokták mondani. Én úgy érzem az animációs mese tartalmilag nem az igazi.”

Egy biztos, a magyar meséknek nincsen párja, a kiállítás pedig kicsiknek, nagyoknak, gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt óriási élményt nyújtott.

Megyeri Jánost legkisebb gyermeke Sára ösztökéli, de két idősebb fiára, Marcira és Kristófra is nagyon büszke, akik az élet más területein jeleskednek. Boldog családapaként nem feledkezett el saját gyermekkoráról, hiszen kicsiként minden nagynak tűnt, és ezt az érzést szeretné visszacsalni a felnőttekben, miközben megtekintik az óriási mesehősöket. Erre egész héten lehetőséget van a városi könyvtár nyitvatartási idejében.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?