Ismét jégen a legkisebbek

Reméljük, még várnunk kell a kopogós hideg időre, ám a berényi gyerekeknek máris lehetőségük van jégre lépni. Október 3-tól szakedzők vezetésével tanulhatnak korcsolyázni, ugyanis a Cori-Kör Alapítvány szervezésében hétfőtől folytatódik a jászberényi óvodai korcsolya program.

A projektet érintő változásokról, az elért és várt eredményekről a szervező munkatársaktól érdeklődtünk. Zircher Andorral, a Cori-Kör Alapítvány alapítójával, Hering Antal műkorcsolya edzővel Beszteri Éva óvodai intézményvezető irodájában találkoztunk. Vedres Noémi, korábbi jégtánc magyar bajnok, edző, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) utánpótlás ügyekkel foglalkozó munkatársa telefonon nyilatkozott, csakúgy, mint ifj. Telegdi Attila, a rövidpályás gyorskorcsolya (short track) válogatott szövetségi kapitánya, a MOKSZ gyorsasági ágazatának sportszakmai vezetője.

Tavaly januártól Jászberény is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely célul tűzte ki, hogy minden óvodás gyermek tanuljon meg korcsolyázni. A jégcsarnok megnyitásával a tárgyi feltételek adottak voltak, a gyerekek és a szülők lelkeseknek tűntek, már csak összefogásra volt szükség a program megvalósításához. Ez utóbbi sem váratott sokáig magára, mert a MOKSZ támogató partnerre talált a városi önkormányzat, az óvodai intézmények, illetve a helyi műkorcsolya szakosztály részéről. A program alapján 2015. elejétől 4-7 éves ovisok bevonásával elkezdődött a munka.

Talán ez a lehetőség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a húsz éve megtorpant jeges sportélet városunkban újjáéledjen, és magas színvonalon folytatódjon.
Zircher Andor elmondta, hogy a programban pozitív változások történtek, ugyanis a Cori-Kör Alapítvány sikeres műhelytámogatási pályázatot nyújtott be az Országos Korcsolyázó Szövetség pályázati kiírására. A jeges sportokhoz való visszatérésben kulcsfontosságú szerepet szánnak az utánpótlásképzésnek, ezen belül is az óvodások tanításának. A legkisebbekkel játékos foglalkozások során sajátíttatják el az alapokat, szerettetik meg a korcsolyázást, ami a későbbiekben jó alapot nyújt bármely jeges vagy egyéb sport űzéséhez. Zircher Andor érdekességképp megemlítette, hogy általános vélekedés, hogy a jégen tartózkodás, a hűvös levegőn végzett sporttevékenység jótékonyan hat az egészségre. Az eredményes korcsolyázók közül sokan, így a páros műkorcsolyában kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnoki bronzérmes, kétszeres Euróba-bajnok Nagy testvérpár (akik közül Marianna 7 évig Jászberényben is edzősködött), Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó (VB bronzérmes, EB ezüstérmes), vagy a legutóbbi olimpiai bajnok japán műkorcsolyázó, Yuzuru Hanyu is orvosi javaslatra kezdett el korcsolyázni gyermekkorában, jellemzően asztma vagy valamilyen más légúti panasz miatt. A tapasztalatok szerint a legkisebbek rendszeres sportolása a családon belül is szemléletváltást eredményez, és ez végső soron egészségesebb életmódhoz vezethet.

Beszteri Éva óvodapedagógus hozzátette, a program óriási lehetőség a jászberényi gyermekek számára. A részvétel nem kötelező, de mind a gyerekek, mind a szülők szívesen élnek az alkalommal, mely biztosítja, hogy a kicsik szakedzők segítségével tanuljanak meg korizni. Az előző szezonban 240 ovis vett részt a képzésben. Ettől az évtől még egyszerűbbé válik a csarnokba való kijutás, mert az önkormányzat biztosítja a buszos szállítás feltételeit. Annak érdekében, hogy felszerelés hiánya miatt a hátrányos helyzetű gyermekek se maradjanak ki a foglalkozásokból, minden pályázati lehetőséget megragad az intézmény vezetősége. A szülőknek nagy segítség, hogy gyermekeik óvodai időben, biztonságos, kiváló környezetben, teljesen ingyen sajátíthatják el az alapokat. A projektben Jászberény valamennyi óvodája részt vesz. A szárazedzések a Központi Óvodában zajlanak, jégre heti egy alkalommal, egy órát lépnek a gyerekek. A legtehetségesebbek számára plusz heti egy alkalmat biztosít a program.

Hering Antal elmondta, hogy a kicsik nagyon lelkesek, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon. Edzésein több olyan tanítványa is van, aki a program keretében tanult meg korcsolyázni. Az ovi kori program azonban nem csupán a műkorcsolyára korlátozódik, olyan biztos alap korcsolyázó tudást sajátíthatnak el a résztvevő gyerekek, amire támaszkodva később valamennyi jeges sport, így a short track vagy akár a jégkorong edzésekbe is bátran be tudnak kapcsolódni. Sőt, a korcsolya olyan remek kondíciót, koordinációs készséget biztosít, ami bármely sportághoz kiváló alapot nyújt.
Vedres Noémi, jégtánc edző, aki az országos szövetségnél az utánpótlással kapcsolatos ügyekben illetékes, vendégedzőként többször is tartott már foglalkozást a Cori-Körbe járó berényi gyerekeknek. Elmondta, hogy büszke a jászberényi csapatra, ritka az olyan szintű összefogás, mint amilyet a városban látni. A városban erős utánpótlás bázis van születőben, bár a műkorcsolya terén még hátrébb tartanak. A pontozásos sportágakban a nulláról kellett újrakezdeni az építkezést, ami hosszú, munkás évek után lesz látható, eredményekben is mérhető. A korábbi bajnoknő véleménye szerint Hering Antalék a legjobb úton járnak, mert tudományos megfontoltsággal készítik fel a gyerekeket, ami példaértékű.

Telegdi Attila hasonlóképp nyilatkozott a városban folyó korcsolyás utánpótlás-nevelésről. A Korcsolyázó Szövetség igyekszik mindenben támogatni a résztvevőket, annak érdekében, hogy sikerüljön minőségi programot megvalósítani. Az eddigi benyomások azt mutatják, Jászberényben elsősorban a szakmai oldalt kell támogatni, a pedagógiai módszer maximálisan rendben van. Az országban Budapesten, Szegeden már működik a képzés, most próbálják meg bekapcsolni Debrecen és Veszprém városát. A legaktívabb részvevő mindenképp a berényi csapat. A szövetség célja, hogy kivívják a jeges sportokat megillető helyet. Az igények folyamatosan változnak, sajnos nagy az elszívó erő, ami eltántorítja a fiatalokat a rendszeres mozgástól. A szövetség azon fáradozik, hogy lehetőségeihez mérten minél több gyerek válassza a jeges sportok valamelyikét. Ehhez minden támogatást megadnak – hangsúlyozta Telegdi Attila.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?