Séta örökségünk nyomdokaiban

A Kulturális Örökség Napjai rendezvényt minden évben, szeptember harmadik hétvégéjén szervezik. Jászberényi állomásán a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársai állítottak össze emléktábla sétát az utókor tisztelete jeléül Jászberényben alkotó festők emléktáblájánál.

A megjelenteket Farkas Edit múzeumigazgató köszöntötte és emlékezetbe idézte az Európai Örökség Napok, majd a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat kialakulását. Magyarország 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, kulturális örökségünk népszerűsítéséhez.

A tavalyi sétához hasonlóan, idén is nyolc jászsági kötődésű festőről emlékeztek meg életútjuk rövid bemutatásával, emléktáblájuknál főhajtással és koszorú elhelyezésével. A művészeket Farkas Edit múzeumigazgató, Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész és Kerekné Mihalik Judit múzeumpedagógus előadásai idézték meg.

A szűnni nem akaró eső miatt Hamza D. Ákos egykori otthonában, a róla elnevezett múzeum épületében hallhattunk pályafutásáról, majd a XX. században alkotó Rudnay Gyuláról és tanítványáról, Makay Józsefről. A zord időjárás ellenére emléktábláik koszorúzására már a múzeum épülete mellett került sor, esernyők ölelésében.

A további helyszíneknél csillapodott az eső, így Benke László Bercsényi úti, Vuics István Zirzen Janka utcai, Gy. Riba János Rákóczi úti emléktábláinál, valamint Sáros András és Thorma János

Lehel Vezér Gimnázium falán található emléktábláinál már zavartalanul leróhatták tiszteletüket az emlékezők.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?