Merj nemet mondani hajnalban is!

A Jász Önkormányzatok Szövetsége jóvoltából drogprevenciós előadássorozat indult fiataljaink számára, ahol elsőként dr. Zacher Gábor toxikológus érvelt egyedülálló módon a kábítószer használat, az alkoholfogyasztás és a dohányzás ellen.

A Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Eszes Béla javaslatára idén januárban megalakult a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a térség mind a 18 településének részvételével. Szatmári Antalné alpolgármester asszonytól megtudtuk, hogy Jászberény kétmillió forinttal járult hozzá a programsorozathoz, a kisebb települések pedig a helyszínt biztosítják.

Az első rendezvényt Jászberényben, a Lehel Film-Színházban tartották középiskolások számára. Közvetlen, laza stílusával dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa rögtön megnyerte a fiatalok figyelmét, akik az ő szóhasználatukban közismert gegek hallatán azonnal felkapták a fejüket mobiljaik mögül. Holott a hét közepén, szerdán kora délután nem volt könnyű dolga az ebédtől elnehezült, matek dolgozattól lefáradt lurkókkal az árnyas, mozi teremben.

Ahogy Zacher főorvos fogalmazott, ma „borzasztóan gáz” a kábítószerről kommunikálni. A fiától vett példával: a mai fiatalok korunk őslakosai és az ő szüleik, a felnőttek csak betelepültek ebbe a világba. Nekik is meg volt a maguk ideje, amikor ők voltak az őslakosok. Ezért nehéz a felnőttek dolga, amikor olyasmiről kell megmondaniuk a tutit, amiről nincs tapasztalatuk, hiszen egy generációval ezelőtt nem volt ilyen nagy probléma a drogfogyasztás.

Zacher Gábor véleménye szerint a megfelelő értékrend átadásával elkerülhetők lennének a kábítószer okozta tragédiák, megtört. Példáiban a családi kapcsolatok, főként a szülő-gyermek kapcsolat harmonikus működéséről beszélt. Hiszen a szülő tud beszélgetni a kamasz gyermekével, ő tud példát mutatni számára. „Próbáljunk úgy értékeket átadni, hogy adott szituációban a gyermekünk tudjon jól dönteni, nemet mondani a drogra, alkoholra, füves cigire.”A döntés a fiatalok kezében van! Nem elég egy drogprevenciós előadás alkalmával ígéretet tenni, hanem szombat hajnalban is észnél kell lenni és nemet mondani az ördögi pirulákra, kábító füvekre. Akkor, amikor egyedül kell döntést hozni, jó döntést hozni.

Az elutasítás azért is fontos, mert a kábítószer függőséget nem lehet meggyógyítani, a függő csak szermentessé válhat. Zacher Gábornak is nagyon sok betege volt, aki mert önmagával szembe nézni, aki vállalta az egy-másféléves rehabilitációt. Hazánkban jelenleg körülbelül 24.000 problémás droghasználót és 16.000 drogfüggőt tartanak számon. Elrettentő adat az is, hogy egy átlagos hétvégi napon háromszázötvenezren használnak valamilyen pszichoaktív anyagot. Sajnálatos tény, hogy Jászberényből is igen gyakran visz mentőhelikopter fiatalokat a Honvéd Kórházba.

Az ifjúságot ma nemcsak kábítószer, de a számítógép, a virtuális játékok és a közösségi oldalon való szörfözés is függővé tesz és órákat, napokat, heteket dobnak ki az életükből, amit hasznosan is eltölthettek volna. Mert mi történik egy éjszaka alatt, amíg egy játék során elfoglalja Amerikát? Semmi… A toxikológus ajánlása szerint naponta körülbelül 1,5 óra alatt bőven ki lehet kapcsolódni e téren, a 8-10 órás netes szörfölés ablakon kidobott idő. „Ne csak virtuálisan akarj hős lenni, hanem a való világban is!” Hasonló mértékletességre hívta fel a figyelmet az alkohol terén is. „Legyen meg a keretrendszer: két pohárral még rendben, de a harmadikat már ne fogadd el!… Ez a lemondás az egyedüli dolog, ami meg tud benneteket védeni!”

Előadásából megtudhattuk, hogy az is valós tény, hogy átlagosan ma egy szülő hét percet szán kamasz gyerekére, amikor általában ugyanazok a kérdés-válaszok hangzanak el, például:
– Mi volt ma a suliban?
– Semmi.
Ezzel a kommunikációs deficittel nap, mint nap találkozhatnak a szülők. Természetesen vannak kivételek, bár kevesebben. „Tömörített fájlformátumban nem lehet gyereket nevelni, minden nap szánjunk időt csemetéinkre, mert tőlünk tanulhatnak.” A toxikológus szerint, ha a fiatal jó példát lát a szülőjétől, akkor nagyobb eséllyel dönt majd jól.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?