A jog és a világűr

Szeptember 23-án, a városi könyvtár megnyitotta kapuit a tudomány szerelmesei előtt. Jogos-e a jogról beszélni a világűr kapcsán? címmel dr. Tari Fruzsina világűrjogász tartott előadást.

Az előadó a szeptember elsején történt űrkatasztrófa jogi hátterét szemléltette. A SpaceX műhold a kilövő állomáson, két nappal a felbocsátás előtt robbant fel. Ki a felelős, ki kérhet kártérítést és kihez fordulhat a sértett? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Tari Fruzsinától, aki az űrkutatás izgalmas világába invitált bennünket.

1957-től beszélhetünk az űrkorszak kezdetéről, mely mára kinőtt a gyerekcipőből és a dinamikus fejlődés útjára lépett. A gravitáció kevés az árak zuhanásához, így egy műhold értéke 200 millió dollár körül mozog, ami csaknem 60 milliárd forintra tehető, a felbocsátási költség pedig ennek körülbelül a harmada.

Nagy befektetés, de még nagyobb a kockázat. Ezért a jogi biztonság érdekében öt egyezményt hoztak létre. A Világűr egyezmény kimondja, hogy bárki végezhet kutatásokat, hiszen az univerzum mindenkié. Száznégy ország fogadta el a szerződést. Ezt követően lépett érvénybe az űrhajósok mentéséről szóló egyezmény, az űrhajósok hazaküldéséről és az űrbe felbocsátott objektumok visszaszolgáltatásáról jegyzett tudnivalókkal. Később létrejött a felbocsátó egyezmény és a felelősségi egyezmény, ami – ahogy a nevéből is sejthető –, az esetleges károkért felel. A Holdegyezmény az első szerződés kibővített változata, arról, hogy a Hold mindenkié, és csak békés célra lehet használni. Ez elkeserítő hír lehet azok számára, akik azt gondolták, hogy a Holdon lehet telket vásárolni, ugyanis nincs lehetőség tulajdonjogszerzésre – mondta mosolyogva Tari Fruzsina.

A közönség soraiból többek fantáziáját megmozgatta az előadás, amelynek a végén kérdéseket tettek fel a világűrjogásznak. Az univerzum megannyi titkot rejt magában, amire a technika fejlődésével választ kapunk. Addig is a könyvtár előadás-sorozatai segítenek feltárni földönkívüli világunk talányait.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?