Szüret Szentgyörgyön

Szombaton huszonkettedik alkalommal ünnepelték a szőlő betakarítását szüreti felvonulással és bállal Jászfelsőszentgyörgyön.

A díszes felvonulást megtisztelte részvételével a jászok kapitánya Csikós Miklós is, valamint emeritus kapitányaink Talált József és Bolla János. A község utcáin felvonuló táncosokat és a fogatokban helyet foglalókat a település lakói és az eseményre érkező vendégek kísérték. A megállók alkalmával tánccal és muzsikával ünnepelték a sikeres mezőgazdasági év lezárását. A mulatságot a csőszök és csőszleányok sütemény és bor kínálgatása tette teljessé.

A programot Ménkű János művelődésszervező vezetésével a hagyományok szerint szentgyörgyi fiatalokból szerveződött csoport készíti elő és támogatja munkájával. Ők díszítik az esetebéd és a bál helyszínéül szolgáló termet, szervezik a közönséget, táncolnak a felvonuláson illetve vendéglátással teljesítik a házigazdák feladatát. Közülük kerül ki a bíró és a bíróné, valamint a kisbíró. Ebben az évben Sas Richárd és Beszteri Erika alkották a bírópárt, a kisbíró szerepében, pedig Horti Bálint hirdette a mulatság menetrendjét.

Idén első alkalommal vetélkedő zárta a felvonulást, ahol feladványok megfejtéséért cserébe egy-egy palack bort kaptak a helyes választ adók. Az azonban, aki rossz választ adott igencsak pórul járt, hiszen a csőszlegények azonnal deresre húzták és jól elpáholták vagy kalodába zárták.

Annyira azért senkit nem ért bántódás, hogy ne tudott volna az esti mulatságon részt venni. A hangulatosan feldíszített művelődési ház nagytermében mintegy százötven vendég ünnepelte hajnalig tánccal és muzsikával a szüretet.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?