Megőrizték a lángot

Több évtized munka, sok száz népdal, szorgalom és alázat. Ez jellemzi a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesületet, mely negyvenöt éves jubileumát ünnepelte szeptember 3-án, szombaton. Az ifjúsági Házban közel, s távolról tucatnál több testvérkórus ünnepelt velük. Úgy, ahogy ők szeretik: dallal, muzsikával.

Kulturális örökségünk meghatározó része népzenei gyűjteményünk, melyből számos nóta sokak emlékezetében éberen él. A tűz melegénél az esti mulatozás elengedhetetlen kelléke volt a népdalok éneklése, hangszerek kíséretével. A rohanó mindennapok és a modern technológiai vívmányok által uralt világban már sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet a közös időtöltésre. Azonban a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület gondoskodik arról, hogy megőrizze a lángot, örökítse múltunkat és képviselje magyar, jász hovatartozásunkat.

Az 1970-es évek hajnalán a „Röpülj Páva” mozgalom jegyében alakult meg a Porteleki Pávakör, Pesti Kálmán felkarolásával és Szentirmai Zsolt zeneiskolai tanár vezetésével. Munkásságát tizenkét év után Ausztriában folytatta, az új vezető pedig Tóth Béláné Pataki Ilona lett. Halála után 1995-ben Németh József karnagy vette át a népdalkör irányítását, munkáját öttagú vezetőség segítette, köztük Mátics Béláné kórustaggal és Mészáros Péter alapítótaggal, aki mai napig citerán játszik a zenekarban. A tanyavilág tehetségei többségükben nyugdíjas korosztályból tevődtek össze. Szívügyüknek tekintették a jászsági népdalok megőrzését. A kórushoz több városi énekes, zenész is csatlakozott, így nem sokkal később porteleki helyüket elhagyva az Ady Endre úti Kossuth Tsz-ben tartották próbáikat.

A szorgalom meghozta gyümölcsét, mára a Jászságban második legidősebb népdalkör sikert sikerre halmozott. Hétszeres Aranypáva díjjal büszkélkednek és rendszeres fellépői lettek a jász világtalálkozóknak. A kórus életében több változás is történt, Németh József karnagy, tizenhét év után végleg letette a karmesteri pálcát. Kecskés Istvánné vette át a helyét, aki jelenleg is a zenekar irányításával foglalkozik. Huszonhárom aktív taggal, a könyvtár egyik termében tartják próbáikat.

A demokrácia győzelmét követő években a kórus pályázatok által jutott anyagi támogatáshoz. 2014-ben, mint egyesület folytatták pályafutásukat, így felvették a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület nevet. Erős hátszelet jelent a város önkormányzata és Darázs István vállalkozó, a Darázskeverő kft tulajdonosának segítsége, valamint a Jászok Egyesülete, akikhez egyesületként csatlakozott a népdalkör.

Számos tagtársuk már az égi zenekarban játszik, őértük emlékfával tisztelegtek, amit Szatmári Antalné alpolgármester asszony és Pócs János országgyűlési képviselő ültetett el a városi könyvtár mellett. Köszöntötte az ünnepelteket Szabó Tamás polgármester, aki a város tulajdonába került Kossuth-portrét ezen alkalomra a színpad mellé állítatta. Ezért is úgy szólt az ének, mint több évtizedig, amikor a próbák ugyancsak Kossuth vigyázó tekintete előtt zajlottak.

Az éneklés, a társénekkarok köszöntői és ajándékai után közös ebéd következett, és az igen gazdag nyereményekkel kecsegtető tombola. Emlékezetes nap volt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?