Gyálon jártak a kertbarátok

Megalakulása óta már több mint ötven település kertbarát klubjával alakított ki kapcsolatot a Jász Kertbarát Klub. A cserelátogatások a szakmai tapasztalatok kicserélésén túl, mindig alkalmat adnak arra is, hogy a tagok megismerhessék egymás települését, annak kulturális értékeit és hagyományait.

Szeptember elején a Jász Kertbarát Klub tagjaival elindultunk viszonozni a gyáli kertbarátok júniusi jászberényi látogatását. A reggeli indulást követően utunkat Tóalmáson rövid időre megszakítottuk. Megnéztük az Andrássy kastély főépületének látogatható termeit, és sétáltunk a gyönyörűen rendbe hozott és gondozott parkban.

A gyáliak kiváló vendéglátók voltak, a kedves fogadtatás után séta keretében bemutatták a 24 ezer lélekszámú településüket. Betértünk a modern építésű katolikus, majd református templomokba, megnéztük köztéri szobraikat, s a nemrég épített Polgármesteri Hivatalt. Egy olyan várost ismertünk meg, amely a városi élet komfortja mellett teljes értékű vidéki életre nyújt lehetőséget.

Alkalmunk volt megismerni a kertbarátok munkáját is, hiszen a látogatásunk napján nyitották meg az Arany János Közösségi Házban a termény kiállításukat, s ekkor értékelték a „Magyarország legszebb konyhakertjei” pályázat gyáli résztvevőinek teljesítményét is. A kiállítást a város polgármestere Pápai Mihály is méltatta, nagyra értékelte a kertbarátok település érdekében végzett munkáját, s örült annak, hogy kiterjedt szakmai kapcsolatokkal – ezek között jászberényivel is – rendelkeznek. Köszöntőjében a jászberényiek elnöke – e sorok írója –, is hasznosnak ítélte a gyáliakkal kialakított szakmai kapcsolatot, és ajándékokat adott át a vendéglátóknak. Az ízletes ebéd után kora estig folyt az eszmecsere, a közös éneklés, tánc. Kellemes, hasznos nap volt, s bizonyára az lesz a Jász Kertbarát Klub következő programja is, a hagyományos szüret szeptember végén.

Szerző:
Sas István

Vélemény, hozzászólás?