Egy szívdöglesztő író

Péntek délután a Déryné Rendezvényház dísztermében népes hölgykoszorú várta izgatottan, hogy a városi könyvtár meghívására végre a kulisszák elé lépjen a női olvasók nagy kedvence, Lakatos Levente író.

A sármos fiatalembert Szarvas Lászlóné, a könyvtár munkatársa köszöntötte, aki általános derültséget keltett az író termékenységére vonatkozó megjegyzésével. Persze azonnal érkezett a Leventéhez méltó pajzán reagálás, ami ugyancsak kivívta a lányok kuncogását. Mielőtt bárki félreértené a helyzetet, csupán az ifjú titán jelentős vastagságú és mennyiségű köteteiről volt szó a bevezetőben.

A továbbiakban Hábenciusné Balla Andrea és Mag Szilvia vették át a moderátorok szerepét. Kérdéseik nyomán fény derült arra, Lakatos Levente mivel tölti a mindennapjait, hogyan lépett az írói mesterség útjára, miből merít ihletet, miként hat rá a népszerűség. A beszélgetést fülhegyezve hallgatta Taco kutya is, akire Levente édesanyja vigyázott a találkozó idején.

Lakatos Levente gyermekkori álmaiban a színészet szerepelt foglalkozásként, de aztán az élet az újságírás felé terelte. Különböző bulvárlapoknak dolgozott, televíziós műsort vezetett, miközben arra az elhatározásra jutott, hogy fiataloknak szánt gondolatait könyv formájában szeretné megosztani. A kiadás sok vesződséggel járt, elutasításban, teljesítetlen ígéretekben nem volt hiány. Végül saját kiadásban jelentette meg első könyvét a Hogyan legyél sikeres fiatal című coaching jellegű kötetet.

Megérte a sok kilincselés és lemondás, mert a könyv sikert aratott. A következő írások már más irányba mutatattak. Levente tollából sorra születtek a regények, melyek meglepően gyorsan fogytak a könyvesboltok polcairól. Az olvasóközönség díjakkal ismerte el írói tehetségét. A Bomlás, majd a Szeress jobban elnyerte az Aranykönyv díjakat, melyek valódi elismerést jelentenek a szerző számára, hiszen ezeket az olvasók adományozzák. Jobbára ifjú hölgyek alkotják olvasótáborát. Lakatos Levente meggyőződése szerint nem csupán megnyerő külseje okozza népszerűségét, bár nem tagadja, hogy a jó megjelenésért megdolgozik az edzőtermek gépein. Mint mondta minden alkalmat megragad, hogy olvasóival felvegye a kontaktot, így közösségi oldalakon, blogon és számos író-olvasó találkozón részt vesz, ahol alkalom nyílik közelebbről megismerni egymást szerzőnek és befogadónak. Tapasztalata szerint ma már nem elég csupán írásban tehetségesnek lenni, a szerzőknek meg kell tanulniuk menedzselni önmagukat.

A kérdező, Balla Andrea a beszélgetés során felvetette, dobjon be a közönség egy-egy Lakatos Leventére jellemző kifejezést. Nem kellett sokáig várni, hogy elhangozzon a „szívdöglesztő” szó. A kifejezést egyesek olyannyira komolyan veszik, hogy magukra tetováltatják az író regényeiből vett gondolatokat. Levente bevallotta, hogy rendkívül büszke erre az egyre terjedő szokásra, megtisztelve érzi magát, hogy olvasói ennyire magukénak érzik gondolatait. Ez inspirálólag hat további működésére.

Kérdésre válaszolva elárulta azt is, karakterei nem őt magát formázzák, de minden figurája megalkotásakor merít egy kicsit önmagából is. Gyakran néz sorozatokat, sokat olvas, sztorikat hallgat, melyekből ihletet merít. Elmondása szerint nincs kedvence vagy példaképe, mert nem szeretné, ha bárkinek a befolyása alá kerülne. A vendég elmesélte, hogy hosszú időbe telt, míg kikeveredett a tini szerző skatulyából, és mára már inkább a fiatal felnőttek, sőt édesanyák alkotják olvasótáborát.

Manapság inkább erotikus írónak titulálják a harminc éves fiatalembert, aki állítása szerint nem él vissza a ráaggatott jelzővel. Legbüszkébb az Aktus című kötetre, melyet ma már csak antikváriumokban lehet kapni, de sokak örömére hamarosan új kiadásban ismét megjelenik a boltok polcain. Szintén népes rajongóközönség várja a Szigor folytatását, amin jelenleg dolgozik Levente. A munka mellett nem sok ideje marad relaxálni, de ha tud időt szakítani eljár edzeni, olvas – kizárólag e-könyveket –, illetve kihagyhatatlan napi program, hogy három hónapos siba fajtájú kutyájával foglalkozik.

A találkozó dedikálással, selfie-készítéssel és simogatással ért véget. Kutyasimogatással.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?