Jászberénybe érkezik a Szent Korona

A húszéves Jászsági Menedzser Klub szeptember 13-án, kedden sajtótájékoztatót tartott az év egyik kiemelt eseményéről, a Szent Korona hiteles másolatának jászberényi rendezvénysorozatáról.

Rédei István, az egyesület elnöke köszöntötte a sajtóképviselőit. Nyitóbeszédében elmondta, hogy a menedzser klub húszéves fennállása alkalmából igyekeznek több programot szervezni a jászsági lakosság részére. Így született meg az – először merésznek tűnő – ötlet, a korona jászberényi programsorozata. A kezdeményezésről Oszvald Nándor ötvösmester számolt be, elmondta, hogy jó barátságot ápol a Honvéd Koronaőrség parancsnokával, aki már többször megemlítette Jászberény Nagyboldogasszony templomát, hiszen Magyarország területén ez az egyetlen templom, aminek a csúcsán a korona és a kereszt jelképe ékesedik.

A különleges rendezvény célja, hogy a Jászság lakossága megismerkedjen a korona történelmi hátterével, múltjával. Ezen felbuzdulva a Lehel Film-Színházban, szeptember 30-án a koronaőrség parancsnoka tart előadást az érdeklődők számára. Kilenc órai kezdettel, az általános iskolák osztályai látogatnak el, majd 11 órától a középiskolásokat várják a szervezők. A felnőtteknek délután 4 órától lesz lehetőségük megismerkedni a korona történelmével. Figyelembe véve a mozi háromszáz fős befogadóképességét – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a szervezők rugalmasan kezelik az előadássorozatot, így elképzelhető, hogy több bemutatóra is sor kerül.

A program díjtalanul látogatható, a moziban történő előzetes regisztráció alapján. Ezt követően október elsején a Városháza elől indulva 17 óra 45 perckor a koronaőrség huszárokkal és a környező települések polgármestereivel, zászlókísérettel átviszik a koronát a Nagyboldogasszony Katolikus Főtemplomba, ahol Szántó József apát áldást mond és megtartja a szentmisét. A résztvevők főhajtással tiszteleghetnek a korona előtt, valamint egy emléklapot is kapnak az eseményről.

A korona másolata október 13-ig lesz Jászberény városában, a Jász Múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg. Természetesen másik ereklyénk, a Jászkürt mellett lesz elhelyezve – mondta Sas István a program egyik szervezője. Majd azzal folytatta, hogy szeretnék jászsági eseménnyé tenni a korona bemutatását, így a környező települések diákjait is hívták, valamint több szervezet tart előadást.

Rédei István elmondta, hogy valójában három ereklyénk van, a Szent Korona, Lehel-kürtje és a Szent László-legenda, melyből kettőt Jászberényben is láthatunk. Nagy megbecsülés és tisztelet övezi a korona hiteles mását is, hiszen a korona a nemzeti összetartozásnak, önálló államiságnak, valamint a keresztény Európának jelképe. E tekintetben fontos, hogy a fiatalok is testközelből megismerjék a korona történelmét. Erre a célra Woth Imre, koronaőr érkezik Jászberénybe és tart előadásokat. A múzeum biztosít lehetőséget arra, hogy művészettörténelem órákat tartsanak a diákok számára.

A programokkal párhuzamosan Oszvald Nándor ötvösművész munkáinak a kiállítását is meg lehet tekinteni a múzeumban, mely hagyományőrző értékekkel bír. A menedzser klub programjai mellett számos esemény várható, szintén a korona kapcsán. Ilyen például Papp Gábor Szent Korona kutató előadása a Főnix műhelyben. Érdemes tehát figyelni a programkínálatot, mert több érdekes előadásnak is részesei lehetnek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?