Fejlesztések és elképzelések a Jász-Plasztiknál

A város vállalkozásait bemutató sorozat keretében szerdán a Jász-Plasztik Kft. új üzemcsarnokába látogatott el a képviselő-testület delegációja. Kasza Lajos cégvezető az üzembejárást megelőzően a cég égisze alatt létesített új óvodát mutatta be Kis Istvánné intézményvezető kalauzolásával, majd a csarnoklátogatást követően a találkozó a központi irodaház épületében megtartott eszmecserével ért véget.

Kis Istvánné óvodavezető végigvezette a társaságot az egykori huszárlaktanya földszintjén létesített intézményben. A séta során megtekintették az ízlésesen berendezett csoportszobákat, a modern melegítőkonyhát, a szociális helyiségeket, a tágas tornaszobát és a kültéri játszóeszközökkel felszerelt szép udvart. Az óvodába 79 kisgyermek iratkozott be. A szülők bizalmát a kollégák nevében ezúton is megköszönte a vezető, majd hozzáfűzte: minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, a beléjük vetett bizalomnak. Kérdésekre válaszolva Kis Istvánné, Katalin elmondta, hogy a beiratkozásnál nem feltétel a hitgyakorlás, a kollégák kiválasztásánál sem volt elsődleges szempont dr. Novák István főigazgató részéről. Az intézmény működésének alapjai a szereteten, az emberiességen nyugszanak mind a dolgozók, mind a szolgáltatást igénybe vevő családok részéről.

Az óvoda emeleti részén hamarosan elkészülnek a szolgálati lakások – számolt be a hírről Kasza Lajos. A nyolcvan apartmant a Jász-Plasztik dolgozói bérelhetik majd, várhatóan decembertől. A cégvezető elmondta, hogy a vállalatnál jelenleg is dolgoznak külföldi munkavállalók illetve távoli településekről bejárók. A bérlakások átadásával remény szerint valamelyest sikerül enyhíteni az egyre inkább érezhető munkaerőhiányon. A különböző méretű komfortos szállások egyedülállók és családok igényeit egyaránt kielégítik.

A Jásztelki útról a csapat átautózott a Necső telepre, ahol megtekintették a legújabb üzemcsarnokot. Az autóipari alkatrészgyártó egységben 28 szerelési soron, négy illetve két műszakban mintegy négyszáz alkalmazott dolgozik. Passzív biztonságtechnikai alkatrészeket, dekor elemeket készítenek. A fröccsöntött kül- és beltéri autóipari alkatrészek legnagyobb megrendelője a Suzuki. A japán cég vásárolja fel az itt készült termékek 90 százalékát. A német Volkswagen csoportnak 6-7 százalékban szállítanak, míg a termékpaletta maradék 1-2 százaléka a Hondáé. Az egy hónapja működő üzemegységben ultrahangos hegesztés, habosítás és összeszerelő munkálatok folynak.

Kasza Lajos ügyvezető a központi iroda tárgyalójába invitálta a látogatókat, ahol vázolta a jövőre vonatkozó céges elképzeléseit, valamint kéréseket, kérdéseket intézett a képviselőkhöz. A vállalkozó kiemelte, hogy az elkerülő út befejezése nagyon fontos lenne a cég működése szempontjából. Kérte a testületet a lobby hatékonyabbá tételére. Szabó Tamás polgármester válaszában kifejtette, hogy töretlen lendülettel dolgoznak az ügyön. Ennek egyik eleme volt az a momentum, amikor a Jász-Expón látogatást tett Varga Mihály miniszternek átadta a vállalkozók által aláírt kérvényt. A továbbiakban Szabó Tamás a város nevében köszönetet mondott Kasza Lajosnak az országos viszonylatban is párját ritkító társadalmi szerepvállalásáért. Az önkormányzat folyamatosan keresi az együttműködési pontokat, igyekszik megkönnyíteni a gyár helyzetét. Ennek a gondolatnak mentén épül majd az új kerékpárút, ami megkönnyíti a munkahelyükre igyekvők életét. Az ipari park körbejárását lehetővé tévő út ügye is folyamatban van.

Kasza Lajos beszélt a munkaerőhiányról, mely egyre súlyosabb problémává válik. Az esetlegesen hozzánk betelepített migránsok nem jelentenek megoldást, hiszen képzetlenségük és idegen kultúrájuk révén alkalmatlanok. Az ügyvezető a megoldást béremelésben látja, melynek megvalósításához iparűzési adó csökkentést kért a képviselőktől. Másik lehetőségként felmerült, hogy a vállalkozók adójának egy részét fordítsák vissza a vállalkozók javát szolgáló beruházásokba. Kasza Lajos elképzelései szerint a befizetett adó 10-20 százaléka fölött a vállalkozók rendelkeznének ilyen módon. Szabó Tamás megígérte, hogy utánanéznek létezik-e ehhez hasonló működőképes példa a gazdasági világban, de az előrevetítette, a tízszázaléknyi adó is nagy összeg a városi költségvetésben.

Kasza Lajos beszélt a folytatódó telekprogramról, egy munkásszálló építési szándékról, valamint biztosította a városvezetőket az 1500 főt befogadni képes sportcsarnok megépítéséről. A volt vámudvar területén az építési munkálatok ősszel elindulnak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?