Szeptemberi iskoladrukk

Szeptember elsejével újult erővel kezdtek a diákok a tanévnek. A nyári szünet a diákoknak pihenésről, az iskolák épületét tekintve pedig a felújításokról szólt. Jászberény város általános- és középiskoláit kérdeztük az idei tanévkezdetről.

A Lehel Vezér Gimnázium igazgatója, Antics István megkeresésünkre elmondta, hogy idén négy új osztály indult, ötödiktől egy, míg a középiskolásoknál három fakultatív osztály. Nyelvi tagozat, informatikai és biológia, illetve matematika tantárgyat tanulhatnak emelt óraszámban a diákok. Antics István szerint igyekeznek a diákokat maximálisan felkészíteni a felvételi követelményekre, melynek sikerességét az is bizonyítja, hogy tavaly a tanulók 87 százaléka felvételt nyert a megjelölt felsőoktatási intézménybe. A nyári időszak alatt több felújítás is történt az iskolában. A gimnáziumban két mellékhelyiséget, valamint a Szántai tornakert vizesblokkját újították fel.

A Klapka György Szakgimnázium és Szakiskola is megnyitotta kapuit a szakmunkás tanulók előtt. Az általános képzések mellett felnőtt oktatásra is jelentkezhetnek a diákok. A felnőtt oktatásban a legnépszerűbb a pék szakma, de voltak olyan szakok is, melyek a csekély létszám miatt nem tudtak elindulni. Ilyen például a szakács, gépi forgácsoló, villanyszerelő, kereskedelem valamint a vendéglátás – az utóbbi kettő szakma érettségihez kötött – ezekre szeptemberben még jelentkezhetnek a tanulni vágyók. Tamás Zoltán az iskola igazgatója beszámolt az iskolát érintő önkormányzati fejlesztésekről, melyre négymillió forint állt rendelkezésre. Ebből a mindennapos testnevelés javítását finanszírozták. Új sporteszközökkel bővült az iskola, valamint két pályát dróthálóval és palánkkal szereltek fel. A tanulók közül az ingyenes tankkönyveket megkapták a diákok, viszont többen még nem fizették be a könyvek árát, ezért nem kapták meg, de folyamatosan érkeznek a befizetők.

A Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium idén mintegy tíz százalékos csökkenést tapasztalt a jelentkezőket illetően. Szabó László igazgató szerint demográfiai mélypont érzékelhető. A szokásos szakok mellett nem indult újabb. Viszont számos újítás történt az iskola életében, például átépítették a könyvtárat, új olvasótér létesült, valamint a szakképzésben tanító tanárok szertára is megújult, több helyen burkoltak és festettek. Két számítástechnikai tanterembe pedig negyven új számítógép érkezett. A kollégiumi részen is tapasztalhattak korszerűsítést a diákok, hiszen negyvenhat heverőt cseréltek le. A hét első napjával elkezdődött a tankönyvosztás, egy nap egy évfolyam szisztéma szerint, azonban a biológia és a kémia tankönyveket visszaküldte az iskola, mert erre nem lesz szüksége a tanulóknak. Nehézséget okozott, hogy augusztus 31-én új kerettanterv lépett érvénybe, ezért újra kellett gondolni a tervezetet.

A Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskolában az eddigi évekhez hasonló kerékvágásban indult a tanév. Molnárné Somogyi Margit igazgatóasszony elmondta, hogy nagy számban jelentkeztek a tanulók, összesen három új osztály indult. Mint minden szakiskolában, idén itt is megváltozott és szakgimnáziumként startolt az intézmény. Ez több óraszámot jelent, ami – bár még csak most kezdődött a tanév – diákoknak és a tanároknak is megterhelő. A tanulók időben megkapták a tankönyveket, a nyár folyamán pedig nem történt fejlesztés az épületben.

A Szent István Körúti Általános Iskola és Speciális Szakiskola tizennégy osztállyal kezdte meg a tanévet. Bárcziné Kulcsár Júlia az intézmény vezetője arról számolt be, hogy az iskolában számos renoválás történt a nyári szünet alatt. Idén szakiskola és készségfejlesztőként folytatódik a tanítás, a korábbi létszámhoz képest tíz százalékkal nőtt a tanulók száma. Az új rendszer megkövetelte az iskola bővítését, így a tornaszobát alakították át tanteremnek. Folyamatban van a pályaorientációs szaktanterem hangszigetelt elválasztó fal beépítése, mellyel szintén a helyet növelik. Azonban még így is 12 tantermük van, így nem fér el a 14 osztály. Bárcziné Kulcsár Júlia elmondta, abban bíznak, hogy pályázati támogatás segítségével lehetőség lesz új tornaterem építésére. A helyszűkét leszámítva, több pozitív fejlesztés is történt a nyár alatt, például az emeleti tantermek, a folyosók, valamint a lépcsőház kifestése.

A Bercsényi Miklós Általános Iskolában három első osztállyal, 81 tanulóval kezdődött a tanév. A nagy létszámú jelentkezést tekintve egy osztálynyi bútort kapott az iskola az önkormányzattól. A diákok megújult környezetben élvezhetik az iskolakezdést, ugyanis az felújították az udvart, valamint kültéri játékokkal is gazdagodott az intézmény. Emellett a tantermekben sor került a szokásos tisztasági festésekre, egy tanteremben pedig új parkettával szépült a helyiség – mondta Válenti Borbála igazgatóasszony.

A Székely Mihály Általános Iskolában a megszokott módon indult a tanév, egy osztállyal, melynek a fele zenei-, valamint angolnyelv tagozat. Tukacsné Kovács Judit az intézmény igazgatóasszonya elmondta, hogy nyáron megtörtént a tantermek kifestése, de két tanteremben még mindig zajlik a parkettázás. Az udvarban lévő épület teraszán még tartanak a felújítások. A tanév kezdetét illetően a diákok időben megkapták a tankönyveket.

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium két első osztályt és egy kilencedikes osztályt indított. A gyermekek már első osztálytól emelt szinten tanulhatják a matematikát és az idegen nyelvet. Idén magasabb létszám jelentkezett a tavalyihoz képest, a gimnáziumban a maximális  34 fővel kezdtek az osztályok. Pomázi Imréné igazgatóasszony elmondta, hogy a KLIK-nek köszönhetően jelentős felújítások történtek az iskolában. Körülbelül tízmillió forint állt rendelkezésre, melyet, a vízhálózat felújítására, parkettázásra, illetve a galéria és az aula kifestésére fordítottak. Az intézmény vezetője szerint a gyermekek és a szülők is nagyon pozitívan fogadták az épület dekorálását. A díszítéssel az ÖKO iskolát népszerűsítették, valamint a korcsolya és a labdarúgás elemei kaptak kiemelt szerepet a falak mintázatán.

Az Apponyi Albert Általános Iskola 16 osztállyal és két első osztállyal kezdte meg a tanévet. Pesti Péter igazgató lapunk megkeresésére elmondta, hogy nagyon jó tanulók érkeztek az iskolába, jó összetételű osztályokkal startolt az idei tanév. Kiemelte, hogy a Jászberényi Futball Club támogatásával idén elindult az Útban az Akadémia felé programjuk, mely a tehetséges futballistáknak kikövezi az utat a honvéd labdarúgó akadémia felé. Jelentősebb felújítás nem történt az iskola életében, viszont a tisztasági festésekre itt is sor került. A tankönyvosztással kapcsolatban eleinte nehézségbe ütköztek, hiszen a szállítónál keveredés történt, ezért rossz könyveket szállított ki, a problémát sikerült megoldani, és a diákok időben megkapták a könyveket.

A Nagyboldogasszony Katolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium összesen 653 tanulóval kezdte az évet. Az iskola életében jelentős esemény volt az augusztus 31-i csarnokátadó, melyről ebben a lapszámunkban írunk. Emellett apróbb újításokra is sor került például a Lehel Vezér téri homlokzat felújítására, valamint négy tanterem kifestésére. A tanév zökkenőmentesen elindult és a tankönyvosztás is rendben lezajlott – mondta Demeter Sándor az iskola igazgatója.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?