Sikeres vásár, sok látogató

Péntektől vasárnapig a VI. Jász-Expo és Fesztivál keretében több mint félszáz cég és vállalkozó mutatta be termékeit, szolgáltatásait a Lehel vezér gimnáziumban és mellette, a Jászberény főterén kialakított vásári területen. Idén a rendezvény díszvendége a Nagykunság fővárosa, Karcag volt. A közönség is jól érezhette magát, mert szemmel láthatóan minden eddigi látogató csúcs megdőlt.

Az időjárásra nem panaszkodhattunk, végig napfényes idő volt, bár a harminc fok időnként soknak bizonyult. Népszerűek lettek az árnyékos padok, különösen a vendéglátó sor színpadhoz közeli asztalainál. Előre vetve az időrendben a három nap tapasztalatát, jó aránnyal kialakított, látványos, közönség barát volt az Expo. A sátrakban látszott, hogy több a kiállító, ami tömörítette a kiállítóhelyeket.

Szabó Tamás polgármester a Jász-Expo hatéves történetére visszatekintve elmondta, hogy válságos időben állt ki a rendezvény megszervezése mellett a város vezetése. Azóta egyértelművé vált, hogy a Jász-Expo és Fesztivál a Jászság legnagyobb gazdasági kiállítása, amelyet Jászberény immár évről évre megrendez. Pontosan az a segítség hiányzott, az a lökés, amit az önkormányzat megadott a Jászság vállalkozóinak, abban a biztos tudatban, hogy a lakosság a döntése mögött áll. A szervezők meghálálták a szervezést és a bizalmat, mert a rendezvény egyre karakteresebb és vonzóbb.

Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője országos kitekintéssel indította köszöntőjét, majd a Jászságra fókuszált. Úgy vélte, hogy az Orbán kormány hatéves erőfeszítése, a munkahelyteremtésre fordított sok száz milliárd forint, és a többi intézkedés meghozta gyümölcsét. A miniszterelnök nagy ívű programot hirdetett, Varga Mihály miniszterként ehhez nagyot álmodott a gazdaság átalakításáról. És ez az álom megvalósult.

A Jászságban a jól ismert nagy ipari centrumok mellett Újszásztól Jászfelsőszentgyörgyig új vállalkozások, s általuk munkahelyek jöttek létre. Ma már nálunk nem a munkahely, hanem a munkavállaló kevés.

Az éppen Kínában tárgyaló Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök üdvözletét Piroska Miklós alelnök adta át a jelenlévőknek. Részletes adatokkal bizonyította a Jászság gazdasági erejét, életképességét, és a jövőbe vetett bizodalmát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott, korszakhatárhoz érkezett a magyar gazdaság és a Jászság is. A gazdaság bővül, ötödik éve csökken az ország államadóssága, az infláció lényegében eltűnt, a reálbérek pedig nőttek – mondta. A miniszter felidézte, hogy 2011-ben elindult a közfoglalkoztatás, beváltotta a hozzá fűzött reményeket a munkahelyvédelmi akció, a duális szakképzéssel pedig szavai szerint az oktatás egyre inkább igazodik a gazdaság elvárásaihoz is.

Magyarországon 630 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, 4 millió 300 ezer embernek van munkalehetősége. Örvendetes, hogy a közhiedelemmel ellentétben az új munkahelyek kétharmada a versenyszférában jött létre – hangsúlyozta Varga Mihály.

Ugyancsak kiemelte a kormány eltökéltségét a magyar vállalkozói értékek, szolgáltatások piacának biztosításában. Nem elég azonban a kormány jó szándéka. Az újrainduló magyar buszgyártás kapcsán elmondta, hogy a hazai ipart támogató szemlélet kialakításán, megerősítésén, piacra jutásának elősegítésén is dolgozni kell.

Szabó János vásárigazgató a kiállítás bezárását közvetlenül megelőzően lapunknak elmondta: Az idei kiállítás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kiállítók nyolcvan százaléka bejelentkezett a jövő évi Jász-Expora, ám nagyobb területet szeretne.

A rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, ezek közül a nagydíjat a mezőgazdasági és ipari forgalmazó karcagi Agrosprint Kft., a vásár díját a jászapáti bútoripari Fort-Kom Kft., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíját pedig a karcagi, építőipari Laboncz Kft. kapta.

Jászberény Város különdíját a jászberényi L-Color Systemnek ítélték, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (JNSZMKIK) különdíját a jászberényi Dometic Zrt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a jászapáti Borbás Pékség, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) különdíját a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt., a Jászsági Menedzser Klub Egyesület különdíját a jászberényi Túri Pincészet érdemelte ki.

Vélemény, hozzászólás?