Jókedvű Roma Nap

A Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzat augusztus 27-én rendezte meg Hagyományőrző Roma Napját a Városi Sportpályán és a Pájer Antal Művelődési Házban.

A rendezvény a városi sportpályán vette kezdetét, ahol Gerőcs József köszöntötte a délelőtt résztvevőit. Farkas Miklóst a Jászapáti RNÖ elnökét követően Kladiva Imre apátplébános, Farkas Ferenc polgármester, Borics László önkormányzati képviselő, Pető Béla, a JVSE elnöke, Kökény Kálmán a LÁSO DROM alelnöke is köszöntötték a csapatokat, valamint jó tanácsokkal látták el őket.

A magyar és a roma himnusz elhangzását követően kezdetét vették a kispályás labdarúgó mérkőzések, melyeken a helyi és a meghívott települések csapatai barátságos, sportszerű küzdelemben mérettethették meg eme labdajáték iránti tehetségüket. Az időjárás, a ragyogó napos idő még szebbé tette a délelőttöt számukra.

A fárasztó küzdelmet követően következett a jól megérdemelt ebéd. Fehér Csaba mesterszakács hagyományos cigány ételek kóstolására invitálta a vendégeket. Ebéd után egy kis pihenőként következett az eredményhirdetés.

Első lett a Jászapáti Kisebbség csapata, őket Szolnok-Kamasztanya és Jászalsószentgyörgy közös csapata követte, harmadik pedig a Jászapáti Bitangok lettek.

A torna gólkirálya Tóth Zoltán, a Jászapáti Kisebbség csapatának tagja, a torna legjobb kapusa pedig Kökény Gábor, a Szolnok-Kamasztanya Jászalsószentgyörgy közös csapatának hálóőre lett. Az ünnepélyes eredményhirdetés a játékvezetők jutalmazásával zárult.

Mindezzel nem ért véget a program, délután a Pájer Antal Művelődési Házban Díjátadó ünnepség és Ki Mit tud? várta a vendégeket.

A rendezvény díszvendége Schmuck Andor volt, aki ünnepélyes köszöntőjével és a már évtizedek óta megrendezésre kerülő kisebbségi kulturális nap méltatásával nyitotta meg a délutánt. Kökény Kálmán köszöntött mindenkit, majd bemutatta Fehér Ödön Déryné-díjas cimbalomművész életpályáját, ami a zene és a kultúra területén 70 évet ölel fel. A művész Amerikától Japánig képviselte

Magyarországot, valamint alapító tagja a 100 Tagú Cigányzenekarnak is. Átadták a Közéleti díjat Fehér Ödönnek, aki köszönetképp a vendégeket egyedülálló műsorral ajándékozta meg, amely alatt végig bekötött szemmel cimbalmozott.

Ezek után vette kezdetét a Hagyományőrző Ki Mit Tud?, melyen a helyi és a meghívott települések fellépői álltak színpadra, megmutatva tehetségüket a nagyközönség számára. A délutáni programba bekapcsolódva a Jászapáti Praxisközösség munkatársai szűrővizsgálatokat végeztek, valamint családi vetélkedővel is várták a vendégeket.

Nagy Tímea
Latest posts by Nagy Tímea (see all)

Nagy Tímea

AJászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?