Egy élet munkája a gyermekekért

Szeptember elsején Szatmári Antalné alpolgármester asszony köszöntötte Szőrös Albertné Bözsike nénit otthonában rokonai, barátai körében 90. születésnapja alkalmából.

Páldeák Erzsébet 1926. augusztus 29-én született Jászberényben. Szüleivel és kilenc testvérével a kórház melletti kis utcában éltek szerényen, egy napszámból. Két testvére sajnos még csecsemőként elhunyt, így nyolcan érhették meg a felnőtt kort. A család gyakran költözött egyik albérletből a másikba, a gyerekek szinte a város és a környező tanyavilág összes iskolapadját koptatták hosszabb-rövidebb ideig.

Amikor Bözsike néni betöltötte a 14. életévét és lejárt a kötelező iskolaidő, a Serház utcában kapott állást Molnár tanár úréknál. Később a Hold utcai óvodába lett daduska, majd az Álmos utcai óvodában, ahol nyugdíjazásáig dolgozott és a gyermekek gondozása lett a hivatása. Könny szaladt a szemébe és elcsuklott a hangja, amikor az óvodában töltött éveket idézte fel. Szívesen vigyázott rokon gyermekekre is, babusgatta, dédelgette őket. Pedig nem volt könnyű dolga a kicsikkel, sokszor sírtak vigasztalhatatlanul, de mindig megtalálta a módját, hogy megnyugtassa őket. Mintha tegnap még tárt karokkal fogadta volna a kicsiket, akik pótanyukaként szerették, szeretik Bözsike nénit és hálásak neki az önzetlen gondoskodásért.

Albert bácsi már tizennyolc éves korában udvarolt Bözsike néninek, de az élet elválasztott a fiatalokat, hiszen a fiú Pestre ment dolgozni és később ott nősült meg. Sajnos felesége súlyosan megbetegedett, akit korán elveszített. A megözvegyült Albert végül visszatért élete szerelméhez, Bözsikéhez, akit 1954 augusztusában vett feleségül és Jászberényben telepedtek le. Közös gyermekük nem született, de Bözsike néni sajátjaként szerette férje lányát, Jutkát.

Szorgalmas munkával gyűjtötték össze a pénzt arra a kis házra, amit 1960-ban vásároltak és Bözsike néni ma is ott él. Albert bácsi a Hűtőgépgyárban dolgozott, a személyzeti osztály vezetőjeként. Bözsike néni elmondása szerint férjével jó házasságban éltek annak ellenére, hogy fiatalon még elsodorta őket egymástól az élet. A boldog, közös életük Albert bácsi halálával ért véget 1980-ban. Sajnos már Jutka sem érhette meg Bözsike néni 90. születésnapját, de unokái és veje rendszeresen látogatják. Sőt, hamarosan megszületik az első dédunoka is, dédmamája legnagyobb örömére.

Bözsike néni szabadidejében szívesen törte a fejét keresztrejtvényeken, kézimunkázott, kertészkedett. Évtizedekig hódolt egyik legkedveltebb hobbijának, a horgászatnak. Legtöbbször a Vasas Horgásztóhoz jártak a férjével kikapcsolódni a hétköznapok nyüzsgéséből. A legnagyobb fogása egy 19 kilós amúr volt, amelyet több hasonló méretű hal is követett.

Bözsike néni szerint a hosszú élet titka az, hogy nem törődik a rosszal, csak a jóval. Ugyan az ebédet már hordják neki, de hétvégente szívesen főz, ha jól érzi magát. Van kinek, hiszen szerettei gyakran látogatják.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?