A homok aranya – a homoktövis

Testünkben folyamatosan áramlik az életenergia. A fizikai testben áramló vér, nyirok, táplálék mellett szemmel nem látható energiák is szükségesek az élet fenntartásához. A hagyományos, ősi gyógyító rendszerek mindegyike felismerte és használta ezeket, gondoljunk akár a reflexológiára, az akupunktúrára, az ayurvéda, a hagyományos kínai orvoslás, vagy akár a magyar táltos gyógyítók módszereire.

Testünk az energia központokon, csakrákon keresztül tud energiát felvenni és leadni. Csakráinkat enegriacsatomák, meridiánok kötik össze, melyek harmónikus működése szükséges az energia egyenletes szétosztásához. A napfonant csakra a test középvonalában található, nagyjából a köldök felett 4 ujjnyira. Hozzá kapcsolódó testrészek: a hasüreg, az emésztési rendszerünk, a gyomor, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vékonybél.

Éppen ezért az „emésztés” témakör szorosan kapcsolódik a napfonathoz. Minden élethelyzet, melyet nem tudunk elfogadni, megemészteni, nem veszi be a gyomrunk, vagy mérgelődünk miatta, epés megjegyzéseket kapunk vagy adunk, azok megzavarják a napfonatcsakra működését és a fenti szervekkel összefüggő tüneteket, betegségeket okozhatnak.

Az egyensúly helyreállításában a természet is segít, vegyük észre a jelzéseit! A napfonatcsakra színe a napsárga, ételei sárga színű élelmiszerek. (pl. sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, homoktövis). Ez utóbbit a homok aranya becenévvel is illetik, egykor a Dunamenti homokdűnék egyik jellegzetes cserjéje volt, ma már Jászapátin ültetvényeken is bőven terem. Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták már, Tibetben gyógyszerként jegyezték fel a nevét.

Egyéb vadon termő gyümölcsfélék, mint a fekete bodza, a berkenye vagy az áfonya mellett a homoktövis is egyre nagyobb figyelmet kap, mivel nincsenek nemkívánatos mellékhatásai. A Német

Táplálkozástudományi Társaság (DGE) tápanyagtáblázataiban a homoktövis – mint élelmiszer – kiemelkedő helyen szerepel a magas táplálkozásfiziológiai értéke miatt, nem csoda, hiszen közel 200 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz.

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Minden méregtelenítő kúra elengedhetetlen kelléke, kedvezően hat a gyomor betegségeire, emellett védi a májat és lazítja a székletet. A gyomor- és nyombélfekélyek, gyomorhurutok és bélgyulladások, valamint az aranyér kezelésére is hatásos szer.

Ami így nyár tájékán a nők becses étrendkiegészítőjévé teszi, az a zsíroldó hatása. Fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Folyamatos fogyasztása során beépül a bőr alatti zsírszövetekbe, és visszaadja azok rugalmasságát és puhaságát, csökkenti a narancsbőr kialakulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre.

Speciális zsírsav és fitoszterol tartalma (azergoszterol, a sztigmaszterol és a lanoszterol) révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél pedig menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében.

Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást, reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Nem elhanyagolható antidepresszív hatása, mely a központi idegrendszer erősítéséből, a pajzsmirigy harmonizáló hatásából ered.

A természetes gyógymódok többsége, így a homoktövis fogyasztása is a megelőzést szolgálja, kifejlődött betegség orvosi kezelését kiegészítheti, de nem helyettesíti. Heves epés panaszok (epeúti- vagy epehólyag gyulladás) esetén, vagy hasnyálmirigy gyulladásban alkalmazása nem javasolt, várjuk meg a tünetek enyhülését.

(Forrás: kertlap.hu, antalvali.com, harmoniasziget.lapunk.hu, isahome.net)

Vélemény, hozzászólás?