Plébánia nap a közösségért

Jó hangulatban telt augusztus 27-én a Nagyboldogasszony Főplébánia Karitász Csoportjának rendezvénye, ahol több mint nyolcvanan vettek részt egészségügyi szűréseken, az ünnepi szentmisén, és a derűs agapén.

Már hagyomány, hogy minden év augusztus utolsó szombatján rendezik a plébániai napot a regisztrált hívek, imacsoportok részvételével az egészségmegőrzés és a közösségi élmény jegyében.

Reggel a gyülekezőket egészségügyi szűrésekkel várták a Szent István Házban. Lehetőség volt vércukor- és vérnyomásmérésre, hallásvizsgálatra és ultrahangvizsgálatra. Krikovicsné Ági, a Nagyboldogasszony Főplébánia Karitász Csoportjának vezetője lapunknak elmondta, hogy minden évben nagy érdeklődés övezi az egészségnapot, amelyre idén több mint nyolcvanan regisztráltak.

Sajnos évről-évre többeknél fedeznek fel lappangó betegséget és javasolnak további kivizsgálást, ezért idén is fontosnak tartották az egészségnap megszervezését. Délelőtt Utiné Major Ágnes dietetikus, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház dolgozója tartott előadást a helyes táplálkozásról, a cukorbetegségről. Köszönet illeti a szűrést végző egészségügyi dolgozókat, akik évről-évre önzetlenül ajánlják fel tudásukat és szabadidejüket.

Tíz órakor Szántó József apátplébános mutatott be szentmisét a karitász csoport tagjaiért és a megjelent hívekért. „Ahol ketten, vagy hárman az én nevemben összegyűltök, ott leszek köztetek!” – hallhattuk Jézus Krisztus szavait a Szentírásból. Ezen gondolatból kiindulva a Katolikus Karitász is a közös segítő szándékra, imádságos szeretetre épít, és az egyház szegényeinek szolgálatát tűzte ki célul. A főplébánia karitász csoportja is egész évben segítő kezet nyújt a rászorulóknak. Tanévkezdésre például tíz nehéz anyagi körülmények között élő családnak juttatnak egyenként 5000 forint anyagi támogatást, és egész évben számíthatnak nyolc önkéntes munkájára.

A plébánia nap is a karitász csoport és Szántó József apát jóvoltából jöhetett létre. Déltől a fehér asztal mellett folytatódott a közös program ízletes gulyásebéddel és délutánig tartó kötetlen beszélgetéssel a plébánia napsütötte kertjében.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?