Expo a Jászság gazdaságáért

Szabó János vásárigazgatót a Jászberényben szeptember 2-4 között megrendezendő Jász-Expo kapcsán kérdeztük konkrétumokról és elvi dolgokról egyaránt.

Milyen szerepet tölt be ma egy vidéki expó?

A regionális expó (kiállítás és vásár) elsősorban egy térség gazdaságélénkítését, kereskedelemfejlesztését szolgálja, mint egyedülállóan speciális, interaktivitásra épülő rendezvény. A Jászság kiemelkedő gazdasági teljesítménye teremti meg azt a hátteret, hogy Jászberényben, a Jászság fővárosában kerüljön évenként megrendezésre a térség aktuális „gazdasági kirakata”.

Kinek jó a Jász-Expo, vagyis kiknek szánják a szervezők elsősorban?

A gazdaság különböző szereplői más-más célok miatt kapcsolódnak a rendezvényhez. A Jász-Expo elsősorban a kkv-k piacépítését, piacbővítését segíti, ez a koncepció alappillére. Éppen ezért a helyi kisvállalkozások jelentős díjkedvezménnyel lehetnek az expó kiállítói. A nagyvállalkozások főként társadalmi szerepvállalásukként szponzoráló és támogató együttműködésükkel segítik a kkv-k kedvező részvételi lehetőségét, valamint hogy a látogató közönség belépődíj nélkül tekinthesse meg a rendezvényt. A szolgáltató cégek a közönségkapcsolatuk ápolására, fejlesztésére veszik igénybe az expo adta lehetőségeket. Évek óta kiállítói teltház mellett nyitja kapuját az expó, idén is mintegy félszáz cég/vállalkozás mutatkozik be és kínálja termékét, szolgáltatását. Az expó egyfajta tükröt tartva, követi a térségben zajló gazdasági folyamatokat, változásokat.

Idén lesznek e újdonságok a korábbi kiállításokhoz képest?

Idén először jelenik meg, és rögtön több standon is a munkaerő toborzás, a munkaerő kereslet. Szintén először jelenik meg a Jász-Expón a pályázati tanácsadás, pályázatíró szolgáltatás, amely a cégek kisebb-nagyobb fejlesztéseinek forrását segíthet előteremteni. A Jász-Expo kapcsolati hidakat épít vagy erősít meg partner városokkal, így Jászfényszaru, Lajosmizse majd Szolnok után idén az expó díszvendége Karcag város lesz.

Az eddig közkedvelt, bevált látnivalók bizonyára idén sem maradnak el…

Külön említést érdemel a két önálló szekció, amelyeket mindig jelentős látogatói érdeklődés kísér: külön pavilonban kapnak helyet a „Hazai ízek” című helyi, elsősorban kézműves élelmiszereket termelők, előállítók, a szabadtéri részen pedig a „Berényi Autó Szalon 2016” elnevezéssel több tucat új autó várja az érdeklődőket és a vevőket.

Eddig inkább szakmai szempontokat vettünk figyelembe. Mire számíthat az a városlakó, aki nem kiállító, nem is reménybeli üzleti partner, „csak” érdeklődő?

Végülis ennek a nyárbúcsúztató program- és rendezvényegyüttesnek legfőbb nyertesei a jászberényi lakosok és a látogatók, akik az aktuális gazdasági piactér kínálatán túl egy színes, szórakoztató családi fesztivállal, benne zenei, látvány és gasztronómia élményekkel gazdagodhatnak. A látogatók örömére minden évben igyekszünk egy kis művészeti kuriózumot is felvillantani a standok között. Ez évben a már hagyományos festménygalérián kívül egy bőrdíszműves iparművész és egy textilszobrász iparművész alkotásait tekinthetik (és vásárolhatják) meg a látogatók.

Szerkesztőségünknek, mint a Jász-Expo média támogatójának és egyik szerény kiállítójának már csupán egyetlen kívánságunk van: az időjárás is fogadja kegyeibe és segítse a színvonalas és tartalmas hétvégét.

Vélemény, hozzászólás?