A jász művészet átörökítése

Kedden délután ismét bebizonyosodott, hogy a Hamza Múzeum számára igencsak szűkös a névadó egykori háza. Nehezen fért el a kiállítótérben az a sok szék, melyekre a Jász Alkotók Köre és a JAK művészeit, valamint az érdeklődőket várták a galéria legújabb kiállításának megnyitójára. A köszöntőket és a műsort így is sokan állva hallgatták.

A Jász Alkotók Köre és a JAK XX. Jászapáti Művésztelepe munkáiból készült tárlatot Csondor Kata énekesnő, szinkronszínész dalműsora nyitotta, aki elárulta édesanyja árokszállási származású. A megjelenteket a délután háziasszonya Kerekné Mihalik Judit, a múzeum pedagógusa köszöntötte, majd felkérte B. Jánosi Gyöngyi egykori intézményvezetőt a tárlat megnyitására.

B. Jánosi Gyöngyi hangsúlyozta, fontosak a helytörténeti gyűjtemények, a múzeumok, galériák melyek őrzik az elődök tevékenységét, de ugyanilyen fontos a folytatás is, az új generáció bemutatkozása. A kortárs művészek alkotásaikkal hozzájárulnak a művészet továbbéléséhez.

A továbbiakban Kerekné Mihalik Judit vette át a szót, aki bemutatta az értékteremtő közösség tagjait név szerint Balogh János, Barta Babett, Bobák László, Budai Szilvia, Danczák István, Deli Julianna, D. Kovács Júlia, Gara Gizella, H. Bekes Viktória, Horváth Bence Tamás, Kiss Bertalan, Krist Mária Anna, Kökény Gáborné, Magyar Ari, Pásztorné Győr Mária, Radics Márta, Réti andrea, Réti Vera, Sisa Levente, Szabari Zoltán, Szalkári Rózsa, Terjékiné Mozsár Magda, Törökné Rusvai Mária, Végert Ágnes, Vozáry Viktória alkotókat.

Farkas Edit múzeumigazgató ünnepi beszédében szintén köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy Jászapáti után a Hamza múzeumban a berényi közönségnek is lehetősége van megtekinteni a művésztelepen készült munkákat. Az intézményvezető röviden összefoglalta a JAK kilencvennégy éves történetét a kezdeti gondolati csírától kibontakoztatva a mai termékeny állapotokig. A Vágó Pál festőművész nevéhez szorosan kapcsolódó kör munkáját fennállása óta lelkes patrónusok segítik. Így volt ez a kezdeti években is, amikor a művészpalántáknak az apáti polgárok biztosítottak ellátást és így van ez ma is, az 1997-es újraszerveződés óta, amikor a táborozókat ugyanolyan szeretettel fogadják, mint közel száz éve. A Jász Alkotók Körébe beletartoznak mindazon művészek, akik itt születtek, vagy tanultak, alkotó éveiknek egy részét itt valósították meg. A kör fennmaradását Apáti és a benne élők befogadó hozzáállása, az összefogás a város és az Apátiak Baráti Köre, a vendéglátók szeretete biztosítja – emelte ki Farkas Edit.

A kiállítást D. Kovács Júlia, a JAK elnöke állította össze. A kisteremben a grafikai technikával készült alkotások, a nagyteremben gobelin, ólomüveg, akvarell, olaj képek, valamint fotók kaptak helyet. Az alkotásokon a művészek szemléletén át visszatükröződik a világ és a benne élő emberek. A képek biztos rajtudásról, bátorságról, pontos ecsetkezelésről, merészségről, fiatalos lendületről és bensőséges meditációról, mély ismeretekről tesznek tanúbizonyságot. A pontokban és vonalakban egyfajta lélekábrázolás jelenik meg. A hagyományos illusztráció mellett felfedezhetünk rendhagyó irányokat is a munkákban. Mindegyik kompozíció egy-egy külön világ, a művész egyéniségére jellemző technikai és ábrázolásmódbeli megoldással.

D. Kovács Júlia elnök dr. Dobos Lászlónak, a Jászok Egyesülete elnökének üdvözletét tolmácsolta a megjelenteknek, valamint bejelentette az örömteli hírt, mely szerint a Jászságért Civil Vándordíjat a „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma 2016-ban a JAK számára ítélte.

Az ünnepélyes megnyitót Csondor Kata újabb dal előadása foglalta keretbe, melyet a szervezőknek, a múzeumigazgatóknak átadott virágcsokrok átadása díszített.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?