Szántóverseny Jászkiséren

Táncos Ferenc volt a megálmodója és rendezője a jászkiséri szántóversenyeknek az elmúlt években, de halála után nyolc év csend követte a hangulatos rendezvénysorozatot. Ám egy téli estén a Farkas testvérek László és Gábor elhatározták, hogy népes családjuk bevonásával újraélesztik a hagyományt. Az elhatározást tett követte és augusztus 13-án ismét egy üde színfolttal lett gazdagabb a kisváros Pélyi út melletti szántóföld egy része.

A Hagyományőrző Területi Szántóversenyt és Veterán gép-, és Gépésztalálkozót Balog László Jászkisér alpolgármestere nyitotta meg. Kihangsúlyozva, hogy ez azért fontos a település életében, mert a Jászság második legnagyobb földterületével rendelkeznek és az itt élők számára a mezőgazdaság meghatározó terület. Ha ez ügyben összefognak az érintettek, a település javát fogják szolgálni. – Tisztelettel kell köszönteni azokat az embereket, akik a mezőgazdaságból élnek, mert az egyik legnehezebb műfajt választották. Éven át megfeszítve dolgoznak nem kímélve saját erejüket és anyagi áldozatukat. Amikor pedig a termés betakarításra kerül, akkor – az időjárás és a kedvezőtlen piaci körülmény miatt – akár egy hét alatt tönkre is mehet. Ezt a kockázatot, ezt a szenvedélyt a mezőgazdaságból élők vállalják.” – ezt már Pócs János, a térség országgyűlési képviselője mondta köszöntőjében.

[gbox_youtube id=”TF5ehKSNIv8″ caption=”Szántóverseny Jászkisér 2016″ width=”800″ height=”600″]

Miután Kladiva Imre apátplébános megáldotta a gépeket, a szántóverseny képviselői kivonultak az előre kisorsolt táblák elé, hogy elkezdjék a versenyt több – 2-3 fejes ágyszántás, nagy ágyszántás 4-5-6 fejes, kettő és háromfejes váltóforgatós ágyeke, 4-5-6 fejes váltóforgatós eke, valamint a veterán gépek – kategóriában. A szemlélő számára lenyűgöző volt egymás mellett látni a régi, pl. Zetor 3011, Fordson Major, Lanz Bulldog, valamit a modern, John Deere, Massey Ferguson, New Holland – erőgépeket.

A szántási idő 2 óra 40 percben volt meghatározva. A bírók, az egyenességet, a barázdák tagoltságát nézték elsősorban, és természetesen mindennek cm pontossággal stimmelni kellett. A szántóverseny felelőse Farkas Gábor volt. A többszörös Magyar Bajnok szerint – bár 100 km-es körzetből érkeztek a szántók – a nyolc éves kihagyás meglátszott az indulók létszámán. Szerencsére a látogatottság ezt feledtette, mert megközelítőleg ezerre volt tehető az érdeklődők köre.

– Én is sok évig szántottam, elsősorban Magyarországon, de jártam az USA-ban, Angliában, Horvátországban és a Litvániában is. Rajtam kívül a feleségem is szántott versenyszerűen, aki szintén szerzett Magyar Bajnoki címet. Most – mivel a szervezés a feladatom – nem szálltam be, de a legjobb tanítványom helyettesít, remélem sikeresen. Én azért tartom fontosnak ezt a versenyt, mert aki itt precízen dolgozik, az élet más területén is ad a munkája minőségére. – mondta el kérdésünkre Farkas Gábor.

A szántóterület szomszédságában sem unatkozott a pusztára kilátogató nézősereg, hiszen a veterán gépek sorakoztak egymás mellett, negyvennél is nagyobb számban. Itt Farkas László kalauzolt bennünket, aki maga is nagy veterángép gyűjtő. A megnyitón el is ismerték munkásságát, hiszen az Országos Honismereti Akadémia oklevéllel jutalmazta őt, amelyet Szüle Katalin a helyi szervezet elnöke adott át részére.

– Maga a szántóverseny magában gyenge produkciónak számítana, azért egészítettük ki a rendezvényt veterán gép és gépésztalálkozóval. Ezzel kettős célt szolgáltunk. Egyrészt a nagyközönség betekintést nyerhetett a ma is működő veterán gépek körébe, másrészt pedig a nagy tudást felhalmozó szakemberek elmondhatták a régen őrzött tapasztalatokat a fiatalabbak kollégáknak elősegítve ezzel, hogy tovább vigyék ezt a szakmai ágat, amire egyébként van fogékonyság és érdeklődés.” – mondta el Farkas László.
Rajta kívül Jászkisérről még Nyíri István mutatta be a cseh gyártmányú Lorenz Stabil veterán gépét, amin egyáltalán nem látszott meg, hogy 1920-ban gyártották, hiszen olyan gyönyörűen nézett ki és olyan precízen indult – kézi behajtással – mint új korában.

– Már 20 éve van nálam én újítottam fel sok munkaórában, természetesen segítséggel. Annak idején cséplőgépeket, morzsolókat, körfűrészt hajtattak vele a borsodi falvakban. – mondta a gyűjtő. Mezőtúrról is érkezett vendég a találkozóra. – „Harmadszorra vagyok itt, mert egyrészt nagyon szép az idő, másrészt nagyon becsületes, tisztességes emberek fogadnak itt mindig bennünket. Most két kis traktort hoztam, Kramer k-15 és Kramer 450 Export márkákat, ami sajátom természetesen. Alkatrészeket Ausztriából szerzem be katalógus alapján, ha nagy ritkán kell, igaz „aranyáron.” – mondta mosolyogva a mezőtúri Csipes István.

Közben a szántókkal is volt időnk szót váltani, hiszen a nyitóbarázdák elkészítése után – a bíráskodás miatt – várakozniuk kellett. Határ Dénes Törtelről érkezett Jászkisérre. – Ezzel a kis géppel otthon a kiskerteket szoktam szántani. Sokat gyakoroltunk szomszédommal, ő invitált erre a versenyre.  Első alkalommal mérettetem meg magam, így izgulok is egy kicsit. – mondta a fiatalember. Barócsi Lajos Hortról az idősebb korosztályt képviselte. – Nekünk már ez élmény, mert 1999 óta járunk versenyekre. Úgy veszem észre, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be, azaz sikerül tovább adni a stafétabotot részükre.

A helyi versenyzők közül Fodor Tamás nagyon szerényen nyilatkozott. – Számomra nem igazán a verseny kimenetele számít, hanem az, hogy egy jó közösség alakuljon ki a szántók között és legyen egy jó kapcsolat, ami arról szól, hogyan kell jobban szántani ekét állítani. Természetesen a jó helyezés feldobja az ember hangulatát, de ha nem sikerül majd javítunk a következőn. – mondta a verseny egyik esélyese. Sós Benke Károly MTZ traktorral érkezett szántani.  – Szinte minden helyi versenyen részt vettem eddig, most is nosztalgiából jöttem ki, és nem zavar, ha nem sikerül nyernem. Farkas Albert a két rendező fiatalember édesapja, már a Jászkiséren rendezett legelső szánóversenyen is részt vett, így nem véletlen, hogy Fordson Major 4×4 típusú traktorával a veterán szántógépek között húzta a barázdákat. – Szerencsére egyre több fiatal is kedvet kap e mezőgazdasági tevékenységhez. Az ügyesség mellett kell egy kis bátorság is a szántáshoz és úgy látszik mindezt figyelembe véve is, csatasorba álltak ők is.

Törőcsik József túl a nyolcvanon, FAHR traktorjával indult bemutatót szántani. Ezzel művelte földjét nyugdíjas korában és ő is úgy látta, hogy egyre több fiatal ül egy-egy traktor volánjához.

A „versenyközpontban” sem tétlenkedtek a bent maradt segítők, hiszen birkapörkölt és babgulyás rotyogott a bográcsokban. Így az ízletes ebéd elfogyasztása után természetesen az eredményhirdetéssel zárult a szántóverseny.  Nagy volt az öröm, mert a Pócs János által felajánlott fődíjat a helyi AGROSZÖV Zrt. alkalmazottja Fodor Tamás vehette át, aki a III. kategória győztese lett. Sós Benke Károly sem búslakodhatott, hiszen 2. lett az I. kategóriában, mint ahogy Béres István is a IV. versenyszámban. A többi résztvevő sem ment haza üres kézzel, mert a sok-sok felajánlásnak köszönhetően, mindenki megkapta a maga megérdemelt csomagját.

Ács Tibor – Nagy-Temesvári Bíborka

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?