Assissi Szent Klára ünnepén

Az augusztus azon kívül, hogy a nyarat záró hónap, más jellegzetességet is eszünkbe juttat. A Szent Klára Idősek Otthona életében ünnepséget jelent. Hagyományosan Klára névnaphoz kötődően – amely augusztus közepén van – minden esztendőben az intézmény dolgozói, lakói, hozzátartozók és meghívott vendégek gyűlnek össze, hogy az otthon névadójának, védőszentjének Assissi Szent Klárának a napját megünnepeljék.

Ebben az esztendőben augusztus 9-én tartották ezt a rendezvényt az intézményben. A szokásokhoz tartozik, hogy a Barátok templomában ünnepi szentmisével kezdődik a nap programja.

A hálaadó szentmisét ezúttal is dr. Novák István plébános, iskolaigazgató mutatta be. A hét három szentjét emelte ki prédikációjában. Szólt egyebek mellett Szent Teréz Benediktáról (Edith Stein), aki élete során arra törekedett, hogy embertársait elfogadja és mindennapi életében is ezt a példát mutatta a környezetében élőknek.

Hallhattuk: „Eljön az az idő, amikor egy ember élete leáldozóban van, megöregszik, támogatásra, gyámolításra szorul. Ezt a nehéz feladatot végzik nap, mint nap az idősek otthona dolgozói, ápolói, miközben odahaza a saját családjukról is gondoskodniuk kell.”

Dr. Novák István kiemelte, hogy Szent Teréz Benedikta élete során azzal járt elöl, hogy békét teremtsen az emberek, generációk között. Viselkedésével megmutatta, hogyan tud megvalósulni az elfogadás.

Szent Lőrinc különösen a szegényekkel és a betegekkel törődött. Harmadik nagy szent Assissi Szent Klára, aki életével az elesettek, betegek, szegények ápolásának szentelte életét.

Prédikációjában az atya azt is hangsúlyozta, hogy az idősek és gyerekek valamilyen módon hasonlóak egymáshoz, hiszen szükségük van segítségre. Alapvető különbség azonban mégiscsak van közöttük, hiszen a szülő a gyermekben látja a fejlődést, az idősek esetében viszont már nem. „Egy 70-80 évet megélt emberben gyakran nem a jövőt, hanem a szenvedést látjuk. A keresztény és nem keresztény szellemiség közötti fontos különbség, hogy a keresztény ember ennek ellenére mégsem a szenvedést látja az idősekben, hanem a jövőt. A halál által az örök boldogságot.” – foglalta össze dr. Novák István gondolatait.

A Szent Klára napi rendezvény tovább folytatódott az intézmény zöld övezetében, az udvarban felállított sátrakban, a fák árnyékában. Virágokkal, napraforgóval, borostyánnal díszített övezetben.

Vargáné Deme Katalin igazgató asszony köszöntötte a vendégeket: „Tizedik alkalommal tartjuk meg otthonunk védőszentjének Assissi Szent Klárának az ünnepét. Ilyenkor megállunk egy kicsit, eltöltünk egy kellemes napot. Feltöltődünk, közös ünneplésben erősítjük egymásban az összetartozást, amelyre nagy szükségünk van, hisz időseink terheit együtt kell hordoznunk, áldozatos munkával.” – emelte ki az intézményvezető.

Jászberény Város Önkormányzata nevében Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke osztotta meg a jelenlévőkkel üdvözlő szavait, melyben az idősek otthonát a város ékkövének nevezte, és elismeréssel szólt az ott dolgozók munkájáról, az ott végzett ellátásról.

A Szent Klára ünnepek jellegzetessége, hogy minden évben valamilyen jellegzetesség köré építik ezeket a találkozókat. Az idén borkóstolóval egybekötött agapén vehettek részt a vendégek. Többféle bort kínáltak a szervezők, amelyeket Csomor Győző mutatott be, aki a gyöngyöstarjáni Ludányi András borász borainak helyi forgalmazója. A finom falatok és nedű elfogyasztása közben Mészáros Péter citeramuzsikája adta a kellemes hangulathoz a zenei aláfestést.

Az ünnepség folytatásaként színpadra lépett Turay-Kiss Mária magyar nóta énekes, akit German István zenész kísért tangóharmonikán. Az ő zenei-énekes játékuk és a kora estig tartó beszélgetés zárta a 2016-os Szent Klára ünnepséget.

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?