Magyarország legjobb tehénfestője

Kissé rendhagyó módon köszöntöttük kedden délután A hónap műtárgya aktuális alkotását, mert ezúttal nem sikerült a születésnapos festőművész rokonait felkutatni és meginvitálni a Szikra Galéria kávézójába.

Olgyai Ferenc jászberényi születésű művész rokonai ugyan nem, de művészetbarát érdeklődők, köztük Szabó Tamás polgármester, ismét szép számmal jelen voltak, hogy egy ismeretbővítéssel összekötött kellemes, borozgatós, beszélgetős órát töltsenek együtt. A vizuális élmény befogadására a hagyományok szerint muzsika hangolta a közönséget. Ezúttal a házigazda unokái, Tóth Emese és Viktor mutatták meg tehetségüket a zongora billentyűinél.

Olgyay Ferenc születésének 144. évfordulójára emlékezve, a festőről és két kiállított alkotásáról Gattyán Adrienn Zóra, a Hamza Múzeum művészettörténésze beszélt. A városunkban született festőművészről kevés ismerettel rendelkezik az utókor, pedig valószínűleg izgalmas élete lehetett. Neves művészekkel alkotott együtt, köztük Vágó Pállal, Mednyánszky Lászlóval. Velük közösen vett részt a Feszty-körkép munkálataiban is. Kezdeményezésére indult útjára a Szolnoki Művésztelep. Az 1900-as Párizsi Világkiállításon a Lánchidat ábrázoló képével mutatkozott be. Öt évvel később Állami nagy aranyérmet nyert festészetével. Több alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de számos képe magántulajdonban van. Azt már Metykó Béla helytörténet-kutató fűzte hozzá az előadáshoz, hogy Olgyay gyakran vadászott együtt az Andrássy grófokkal, barátkozott Esterházyakkal és több előkelőséggel. Az I. világháborúban hadnagyi rangig vitte.

Szikra István egy nyári hangulatú képet, a Búzamező pipacsokkal címet viselő olajfestményt választotta fő bemutatandó alkotásnak, kísérőként pedig már a következő évszakot idéző Őszi táj című olajkép várt elemzésre. Olgyay kedvenc témája a jászsági táj, a Zagyvapart, a mezők, rétek, a természet. Gyakran ábrázolt legelésző szarvasmarhákat, ezért tréfásan Magyarország legjobb tehénfestőjének is titulálták. Festészetére a realisztikus ábrázolásmód jellemző. A hazai expresszionizmus kiemelkedő alakja. Búzamező pipacsokkal című festményén jól megfigyelhető az aprólékos ecsetkezelés, a búzakalászokat szinte szálanként ábrázolja. A kép kontrasztos színei valósággal ragyognak. A tekintetet gyöngypatakként vezeti a pipacsok élénk színe. Az Őszi táj című festmény sokkal inkább Olgyay stílusába illeszkedik komorságával, melankolikusságával. A meleg, pasztelles színek szomorkás hangulatot keltenek. Itt már megjelennek a legelésző állatok is, mozdulataikban szintén a melankolikus hangulatot hordozva.

A tulajdonos elárulta, hogy a képek megvásárlásukkor rossz állapotban voltak, a rájuk rakódott porrétegtől szinte láthatatlanok voltak a színek. Ezeket is, mint a galéria számos egyéb műremekét B. Jánosi Gyöngyi restaurálta. A művésznő ezúttal megosztott néhány érdekességet a restaurálás tudományából a hallgatósággal. Elmondta, hogy őt magát is nagy örömmel tölti el, amikor egy reménytelennek hitt állapotú festményből az aprólékos munka végeztével újra felragyognak az eredeti színek a művészetbarát szemlélők és az utókor örömére.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?