Alkohol és mobiltelefon – hétvégi bulizás

Lógás a parkban, iszogatás a haverokkal, de a lazulós napokon a mozi is belefér. Ilyen és hasonló válaszokat kaptunk, miközben helyi fiatalokat kérdeztünk bulizási szokásaikról.

Több helyi diák arra panaszkodott, hogy nincsenek szórakozóhelyek Jászberényben, ezért inkább más településen töltik a hétvégét.  – Járunk szórakozni, de itt kevés lehetőség van erre, inkább Szolnokra megyünk vagy Gyöngyösre a Blue Boxba – mondta a 21 éves Bálint.

–Jászberényben tanultunk, idén viszont Pesten kezdjük a tanévet. Néha a Lordba járunk iszogatni a haverokkal, de jellemzőbb, hogy a mozi előtt jövünk össze –mesélte Éva (20) és barátnője Anna (17). Anna Jászberényben a Red Ring szórakozóhelyet kedveli, de ha bulizásról van szó, az ország másik pontján, a győri szórakozóhelyeken is otthonosan érzi magát.  A lányok arról számoltak be, hogy szinte mindenhol kiadják nekik az alkoholt. A megkérdezettek közül többen elmondták, hogy nem kérik el az igazolványt a pult mögül, tulajdonképpen bárki megveheti az üvegbe töltött búfelejtőt.

A padon várakozó Vivient kérdeztem, aki még csak 16 éves, ezért édesanyja ritkán engedi el szórakozóhelyekre. Elmondása szerint maximum sört szokott inni, amit mindig a nagykorú barátai vásárolnak meg neki.

Jászberény városában szombat este zajlik az élet, jókedvű fiatalok töltik az időt egymás, de főként okostelefonjuk társaságában a Zagyvasétányon. Egy 17-20 évesekből álló csapat elmondta lapunknak, hogy náluk is hódít az új őrület, vagyis a Pokemon Go nevű játék, ami olyannyira teret nyert szabadidejükben, hogy az estét is a Blue Box Gardenben töltik, ahol pokemonokra fognak vadászni. A fiatalok azt is elmondták, hogy a szabályzat szerint minden tizedik pokemon elfogása után ajándék ital jár, de ez nem tartja vissza őket a már jól megszokott buli előtti alapozástól.

A partizás mellett szó esett a diákmunka vállalásáról, de ahogyan a jászberényi szórakozóhelyek száma, úgy a munkakedv is hasonlóan csekély a megkérdezett fiatalokban. Közülük ketten önkormányzatnál dolgoztak Jásztelken, illetve Jászfényszarun. Más szeretett volna munkát vállalni, azonban kötelező gyakorlata miatt erre nem volt lehetősége. A többség azonban nem tervezte, hogy munka miatt feláldozza a nyári szünetét.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?