Fogathajtás szép időben

A Jászberényi Sport Egyesület Fogathajtó Szakosztálya és a BA-HO-KA Lovas-tanya immár kilencedik alkalommal rendezett fogathajtó versenyt az állatkert melletti sportpályán.

Szokásos módon az id. Johann Strauss által komponált Radetzky-Marsch dallamaira vonultak be a fogatok a sportpálya közepére. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester megnyitóbeszéde után azonnal el is kezdődött a verseny – hasonlóan a tavalyi évihez –, díjhajtással. Ezt követte az akadályhajtás, több egyes és kettes fogat SZLV, póni kettes és CAN-C kettes-fogat kategóriában.

– Az utóbbi időben, ahol a körülmények adottak, megrendezzük a díjhajtást is, azzal a céllal, hogy eleganciából és idomítottságból is számot adjanak a versenyzők. Idén kétszer annyian jelezték részvételüket a C kategóriás hajtók, mint tavaly. Örömteli, hogy az indulók létszáma mellett minőségi fejlődést is látok a díjhajtásban. – mondta el Fülöp István főbíró. – A pálya a versenyzők szerint igen „szűk és szoros”, mi szerintünk pedig igen technikás. Ez azért fontos, hogy igazi versenyhelyzetbe hozzuk a hajtókat, mert a megyei döntőn vagy az országos bajnokságon még nehezebb pályákat építenek. – tette hozzá a szakember.

A Jászberényi SE fogathajtói közül természetesen többen rajthoz álltak, mind a díjhajtásban, mind az akadályhajtásban. Darázs István szerint a díjhajtás az elengedettségről, a képzettségről szól, azaz kiegyenlítettebb komótosabb hajtásmódot kíván. Az akadályhajtás pedig a gyorsaságról, az ügyességről, a bóják közötti fordulatoknak a megfelelő kivitelezéséről szól.

– Mindkettőnek meg van a nehézsége, de talán a díjhajtás nehezebb, hiszen a ló és a hajtó kapcsolatának szorosabbnak kell lenni, hogy az idomítottság minél jobban kidomborodjék. – tette hozzá Sárközi Tímea.

– Mindezek mellett a díjhajtásban a küllemre és az esztétikára is gondot kell fordítani. A bóják közötti „lavírozás” sem könnyű, mert az akadály leküzdése mellett, még az időre is figyelni kell. Összességében tehát nagyon sokat kell azért dolgozni, gyakorolni, hogy ebben a díjhajtó négyszögben és az akadálypályán jó teljesítményt nyújtson egy hajtó lovaival.  – ezt már Horváth Róbert, Jászberénytől távolabb, a megyei határon élő, tapasztalt versenyző tette hozzá, akinek a fia is bekapcsolódott a lósportba. Ő irányította a fogatot, a papa pedig segédhajtóként segítette a produkciót. Úgy tűnik az együttműködés igen eredményesnek bizonyult, hiszen elsők lettek a díjhajtásban. Sárközi Tímea az SZLV kategóriában harmadik helyen futott át a célvonalon az egyes fogatok mezőnyében. Darázs István pedig a középmezőnyben végzett kettes fogatával, mint ahogy a többi jászberényi versenyző is a saját kategóriájában.

A versenyszámok első három helyezettjei – szokás szerint – serlegeket vehettek át. Továbbá a sok szponzor és támogató jóvoltából értékes ajándékokkal, tárgyjutalmakkal térhettek haza.

– Itt ragadom meg az alkalmat, hogy név szerint is megemlítsem egyik törzstámogatónkat, Fülöp Bélát, aki betegsége miatt ezúttal nem tudta adományát személyesen átadni. A magam és a versenyzők, valamint a lovas társadalom nevében is mielőbbi felépülést kívánok neki. – mondta Karádi Andor a rendező team egyik tagja a verseny végén.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?