Erőt adó képeslapok

Tizennégy éve annak, hogy Farkas Ricsi története elkezdődött, melyet Jászberény városa már az évek során megismerhetett, hiszen nem egy átlagos kisfiú, nem átlagos élettel. Mint minden édesanya, Eszes Ágnes is arra törekedett, hogy fiának felejthetetlen legyen tizennegyedik születésnapja. De, hogy miként sikerült mindezt megvalósítania, arról személyesen Ágnest és Ricsit kérdeztük.

A csendes utcában nem volt nehéz megtalálni Ricsiék házát, ugyanis a nagymama már kint állt a kapuban és éppen a postástól vett át egy nagy adag levelet. Ricsi anyukája elmondta, hogy ez az utóbbi hetekben gyakran előfordult, hiszen a világ minden pontjáról érkeztek képeslapok.

–Huszonhatodikán a postásautó állt meg a ház előtt és teli volt a Ricsinek küldött ajándékokkal, képeslapokkal. A külföldön élő magyarok is szívügyüknek tekintették, még USA-ból és Ausztráliából is érkeztek ajándékok, mesélte lapunknak Ricsi anyukája.

A szervezés egy közösségi portálon kezdődött, az édesanya mesélte, hogy az elején félt ettől a kezdeményezéstől –Ricsi a betegségéből adódóan nem jár közösségbe, nincsenek barátai –ezért az a cél vezérelte, hogy fia érezze, mennyien szeretik őt. Megdöbbenve tapasztaltam a több száz levelet a szobában, melynek egy része még bontatlan. Bontatlan, mert még ez is jelentősen megterheli a mindössze tizenkét kilós fiú szervezetét. Gyorsan elfárad betegsége miatt, viszont amikor édesanyja a jókívánságokat olvassa fel, erőt adnak a képeslapokra írt szavak. Mikor arról kérdeztem Ágnest, hogyan tudnak szembenézni ilyen nehézségekkel, mosolyogva annyit mondott, hogy „mi szerintem olyanok vagyunk, mint a három muskétás. Imádjuk egymást.”

Ricsi születésnapját július 30-án, szombaton tartották meg, melyre egy bohóc is bejelentkezett szórakoztatni, a vendégek között Százhalombattáról is érkezett négy fiatal, akik nem rég ismerték meg a családot és hamar megszerették őket. Ágnes arról is beszélt, hogy álmában sem gondolta, mekkora összetartás van az emberekben. Személyesen is többen meglátogatták Ricsit, a jászberényi önkormányzat és a rendőrkapitányság csomagokkal, játékokkal köszöntötte fel az ünnepeltet. Körülbelül tizenöten ünnepeltek együtt. Ricsi a sportautók szerelmese, így nem meglepő, hogy születésnapja alkalmából két jegyeket kapott a Kakucs Ringre, valamint lehetősége lesz ellátogatni a Szolnok Tuning Showra is.

Ágnes – szóviccel élve –, elmondta, hogy a program után kicsit behúzzák a kéziféket, mivel jövő hét hétfőn Ricsire újabb orvosi kezelések sora vár. Nem várnak csodát, csak egy élhetőbb életet. Ágnest jó érzéssel tölti el, hogy sokan összefogtak a fiáért és hatalmas löketet ad mások szeretete. Néha úgy érzi, sokan nem értik meg mivel jár Ricsi betegsége, és talán unják, hogy ennyi problémájuk van. Azonban egy ilyen megmozdulás mindig új lendületet hagy maga után, hogy érdemes küzdeni. Fia igazi harcos és az akarata példaértékű, ezért, amíg azt látják, hogy fiuk nem szenved, nem fognak lemondani róla. Ricsi magántanuló és nagyon szorgalmas. Édesanyja úgy jellemezte, hogy jó eszű fiú, és mivel imádja az állatokat, a jövőt illetőleg állatorvosi pályán gondolkodik. Minden érdekli, ami a korosztályát is, otthon van a napi hírek terén és kedveli a természetfilmeket.

Ricsi lapunknak arról számolt be, hogy nagyon tetszett neki a sok képeslap és meghatotta, hogy ennyi ember gondolt rá. Egy nap, ami nem a betegségéről szólt, hiszen hetek óta az ország örül velük, hogy Ricsi 2002. július 26-án napvilágot látott.

 

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?