Bízik a méhészetben az államtitkár

Szombaton délelőtt tíz órakor a mézkirálynő érkezésének díszes ceremóniájával vette kezdetét a XXIX. Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó, mely ezúttal a szokottnál is nagyobb területen várta a szakma művelőit, érdeklődőit és a mézet szerető közönséget.

Amikor háromnegyed tízkor a Szabadságtéri kereszteződésben a lámpa zöld jelzésére várt a mézkirálynőt szállító hintó, már többen a beszerzett méhészeti portékákkal megrakodva követték tekintetükkel a pompás menetet. A legfrissebbek méhszúrás ellen védő hálós sapkával, edényekkel, füstölőkkel és egyéb, a folyékony arany készítéséhez szükséges eszközökkel megrakodva igyekeztek a vásári dömping előtt letudni a vásárlás nagy részét. Maga a királynő is megszemlélhette alattvalói buzgalmát már a lámpás kereszteződésben, hiszen onnan éppen ráláthatott a Conselve téri parkoló vásári forgatagára, ahová idén rendhagyó módon kitelepültek az árusok.

Természetesen nem csak a parkoló, de a Zoltán utca, a Bercsényi út Ady Endre útig tartó szakasza, a Sportcsarnok, az iskolaudvar és az Ifjúsági Ház szolgált helyszínéül a nagyszabású rendezvénynek. Kültéren a vásár és a gasztronómia dominált, a sportcsarnokban a kulturális műsorok vitték a pálmát, az Ifjúsági Házban pedig a szakmai előadások zajlottak.

A hagyományok szerint a huszárok Kisuczky Éva tavalyi mézkirálynőt a sportcsarnokba kísérték, ahol majd a nap folyamán beszámolt egyéves tevékenységéről és a rendezvény utolsó akkordjaként ünnepélyesen átadta koronáját és az azzal járó megbízatást utódjának. No, de kár lenne ennyire a dolgok elébe szaladni, hiszen a mézvásár rengeteg színes programmal kényeztette idén is a látogatókat, akik az elmúlt évekhez hasonlóan nagy számban megfordultak a helyszínen. Nemcsak az érdeklődők, de az árusok, kiállítók magas létszáma is mutatta a vásár valós nemzetközi hírét. Több mint másfélszáz árus kért helyet, hogy bemutathassa termékeit. A különböző méhészeti eszközök és természetesen a finomabbnál finomabb mézek mellett a vásári forgatagban a játékoktól, a konyhai edényeken át a kézműves szappanig széles választékot talált a nézelődő, vásárolni szándékozó. A mézes kóstolók mellett egytálételekkel, helyszínen sütött kenyérlángossal, kürtőskaláccsal is csillapíthatták éhüket a látogatók.

A XXIX. vásárt Szabó Tamás polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a hivatalos megnyitó alkalmával. A polgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a megbízatását átadó királynőt és az őt kísérő diák mézkirálynőt, Czerván Györgyöt, a vidékfejlesztési minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárát, Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét, Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét, valamint a rendezők képviseletében Molnár Györgyöt, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnökét, illetve valamennyi jelenlévőt.

Szabó Tamás hangsúlyozta, hogy a vásár szervesen illeszkedik a város szinte heti rendszerességű kulturális programsorozatába, mely évről évre nagyszámú érdeklődőt vonz. A szervezés és a befogadó érdeklődés egyaránt jelzi a közösség összefogásra való hajlandóságát, a rendezvény kiemelt közösségformáló erővel bír. A programok azon túlmenően, hogy önmagukban egyfajta hagyományt jelentenek, az akár több évtizedes ismételt rendezések okán, alapvetően régi tradíciókat őriznek, ismertetnek, adnak tovább a jelen kor résztvevőinek. A polgármester végezetül köszönetet mondott a szervezőknek a város dicsőségére váló több évtizedes aktivitásért.

Czerván György államtitkár a méhészeti évet értékelte a megnyitó alkalmával. Kifejtette, a szeszélyes időjárás következményeként ismét nehéz időszakot tudhat maga mögött a méhésztársadalom. A késői fagyok okán az akácnektár több térségben szinte a nullával volt egyenlő. A selyemhernyó, a hárs és a napraforgó szintén alacsony hozamot mutat az idén. Ennek következtében közepes, de inkább gyenge méhészévet könyvelhetünk el, a kiemelkedő hozam esztendők óta várat magára. Csüggedésre azonban kár időt pazarolni, bizakodóan kell a jövőbe tekinteni – bátorította a jelenlévőket a szónok. Ezt szorgalmazza az augusztus 1-ével elindult 2016-2019 magyar méhészeti nemzeti program, vagy a tízszázaléknyi uniós forrásbővülés, mely 36 millió eurót jelent a méhészek számára. Az elmúlt három évben a rendelkezésre álló évi 4,6 millió eurót szinte száz százalékban ki tudták használni a méhészek. A magyar méhészeti nemzeti program végrehajtási rendelete szeptember folyamán megjelenik. A Földművelésügyi Minisztérium változatlanul kiemelt figyelmet fordít az ágazatra – erősítette meg az államtitkár.

A továbbiakban Kisuczky Éva mézkirálynő beszámolóját hallhattuk az elmúlt évi tevékenységéről. A királynő elmondta, mintegy 23 településen tett látogatása során örömmel tapasztalta az emberek nyitottságát, érdeklődését munkája iránt. Hozzátette, ahhoz, hogy a méhészeti szakma és a méz valóban méltó helyre kerülhessen a gazdaság és a gasztronómia terén, összefogásra és további szorgos munkára van szükség. Molnár György virágcsokorral ismerte el a leköszönő királynő tevékenységét, aki az elnök szerint igen magasra tette a lécet követője számára.

Immár második éve, hogy Zsidei Barnabás Méhészeti díjjal ismeri el a szakma az ágazat egy kiváló képviselőjét. Idén Fritsch Ottó jászdózsai méhész szakírónak adták át az alapítók – özvegy Zsidei Barnabásné, Szerencsés István Jászdózsa polgármestere és Molnár György – az elismerést.

Ebben az évben öt hölgy vállalkozott arra, hogy megmérettesse magát mézkirálynőként. Monor, Kiskunhalas, Zámoly, Tata, Kaposvár küldöttei szálltak harcba a koronáért a méhészkedés terén szerzett tudásukat, tapasztalataikat bevetve, és nem utolsó sorban szépségüket megmutatva a zsűrinek és a közönségnek. Amíg a bírálóbizottság meghallgatta egyenként is a jelölteket és tanakodott a megfelelő döntésen, a közönség kulturális programmal, kézműves és méhészeti bemutatókkal múlatta az időt.

A színpadon a gyerekeket a Zenebona Társulat szórakoztatta, majd a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportja lépett színpadra. A nap sztárvendégei Balázs Klári és Korda György voltak, akik műsorukkal teltházat vonzottak a csarnokba. Az idősödő házaspár hozta a formáját, viccelődtek, évődtek, csacsogtak és persze nagyon jól énekeltek. Az éppen szülinapját ünneplő Klárika jobban bírta a tempót, élete párja a műsor nagy részében hagyta is kibontakozni a színpadon, de aztán a fellépés utolsó örökzöldjeit ismét duóban adták elő. Nincs is sok hozzáfűzni való, Gyuri bácsi kissé alpári és gyenge viccét leszámítva cukik voltak.

A nap fénypontja a mézkirálynő választás volt. Idén Rozmann Gréta tatai hölgy fejére helyezte Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester a koronát. A közönségdíjat szintén Gréta érdemelte ki. Udvarhölgyei Gábor Erika Monorról és Balla Nóra Zámolyból érkeztek.

Az Ifjúsági Házban elsősorban a szakma képviselői foglaltak helyet, hogy érdekes és informatív előadások keretében szélesítsék szakmai ismereteiket, tájékoztatást nyerjenek az ágazatot érintő lehetőségekről, változásokról. Többek között a méz gyógyító hatásairól, a mézpiac helyzetéről, visszásságairól, a Méhészeti nemzeti programról, az OMME jelenéről és jövőjéről, marketinges tippekről hallgathatott előadásokat a népes számú érdeklődő közönség.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?