Jubilál a művésztelep

Jászapátin idén július 4 és 15 között rendezték meg a Jász Alkotók Köre művészeti táborát, amely a művésztelep alkotásaiból rendezett kiállítással zárult.

A Jász Alkotók Köre 1995-ben alakult, és már a következő évben, 1996-ban létrejött Jászapátin a Művésztelep. A Jász Alkotók Köre elnöke és a művésztelep vezetője, akkor Szalkári Rózsa festőművész volt. A cél az volt, hogy az elszármazott jászokat visszahívják szülőföldjükre. A Jász Alkotók Köréhez a későbbiekben csatlakoztak a jászságban élő festőművészek is, és ma már vannak olyan tagok is, akik kezdetektől részt vesznek a művésztelep munkájában, bár nem jászok. Az elnöki tisztséget 2015 őszétől D. Kovács Júlia tölti be, a művésztelepet pedig 2014 óta Deli Julianna vezeti.

A tábor minden év július első két hetében működik, az idén 19 felnőtt művész részvételével. A művésztelep rajztanár tagjai rajzolás-festést tanítanak az érdeklődő tanulóknak délelőttönként. Az idei évben a 8-17 éves korú diákokat Deli Julianna, H. Bekes Viktória, D. Kovács Júlia és Szabari Zoltán tanította a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény műtermében, de külső helyszínekre is ellátogattak a táborozók. Ilyen volt például a Szikra Galériában A hónap műtárgya c. rendezvény, valamint Járvás István tanyájának meglátogatása Jásziványban.

A tábor ifjú résztvevői között a van médiaszekció is, a csoport vezetője Danczák István, fotós, filmes rendező, operatőr. A tehetséges fiatalok tavaly Szalkári Rózsáról készítettek portréfilmet köszönetük és tisztelgésük jeléül, idén pedig a húsz éves Jászapáti Művésztelep volt kisfilmjük témája.

Július 13-án a Pájer Antal Művelődési Házban ünnepélyes keretek között került átadásra a Városi Vegyeskar felkérésére, a Vozáry Viktória által megfestett Pájer Antal portré. A festmény átadása után a művésztelep író, költő tagjai és meghívott előadói felolvasó estet tartva mutatták be irodalmi alkotásaikat.

A két hét lezárásaként 15-én, pénteken megnyitották a művésztelepen résztvevő művészek és tanítványaik alkotásaiból rendezett kiállítást. Deli Julianna, a művésztelep vezetője beszédében visszaemlékezett az elmúlt húsz évre, és méltatta a tábor alkotóit. Szabari Bálint D. Kovács Júlia versének ihletett előadásával, Réti Andrea színművész pedig egy táncos, zenés, igazán hangulatos előadással kedveskedett a vendégeknek.

A kiállítást Kerekné Mihalik Judit (a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria pedagógusa) és Farkas Edit (a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója) nyitotta meg. Végezetül az érdeklődők megtekinthették a kiállított alkotásokat és a médiacsoport által készített kisfilmet.

Kovács Júlia megköszönte a Jászapátiak Baráti Egyesületének, a támogatóknak, Mihályi Mónikának, Deli Juliannának és persze Szalkári Rózsának az idei művésztelepet, aki nélkül a Jász Alkotók Köre és a Művésztelep nem létezhetne.

A művésztelep kiállítása megtekinthető augusztus 20-ig.

Nagy Tímea
Latest posts by Nagy Tímea (see all)

Nagy Tímea

AJászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?