Aranyosan csillog Tajti Bence EB ezüstérme

A magyar labdarúgó válogatottnak – bár most jól játszottak, különösen a csoportmeccseken – nem sikerült a legjobbak közé kerülni az Európa-bajnokságon, viszont a „mini csapatnak” igen. Ők ezüstérmesek lettek az U21-es minifutball (kispályás) Európa-bajnokságon, köztük Tajti Bencével.

Tajti Bencét nem igen kell bemutatni a kisváros olvasóinak, hiszen a focista „Tajti dinasztia” egyik tagja. Ki ne ismerné Bence nagybátyját, Tajti Gábort, vagy édesapját, a nagyszerű kapust, Tajti Józsefet. Nos, ide illik az a magyar közmondás, hogy „az alma nem esett messze a fájától”, hiszen Bence is papája nyomdokaiba lépett, azaz ő is a kapusposztot választotta a focipályán. Még be sem fejezte az általános iskolát Apátin, már akkor felfigyelt rá a sasszemű fővárosi edzők egyike és próbajáték után a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián találta magát, Agárdon. Ott kezdte el a középiskolát is, ám ezt már a fővárosban a Bródy Imre Gimnáziumban fejezte be, mert közben az Újpest utánpótlás labdarúgó csapatainak ranglétráján ívelt felfelé pályája. Innen válogatták be a magyar „mini” U21-es együttesbe is.

– Ez egy új szakág a fociban, ami most még eléggé gyerekcipőben jár főleg hazánkban és az öreg kontinensen is, így először rendeztek Európa-bajnokságot. Ezt általában műfüves 20×40 m-es pályán játsszák, 4×2-es kapukkal, 5+1 fővel. Négy csapattal – német, andorrai, szlovák és macedón – kellett selejtezőt játszanunk, hogy kijussunk az EB-re. Ezt sikerült abszolválnunk és utazhattunk Csehország fővárosába, Prágába. A kontinens viadalon, július közepén kilenc együttes mérettette meg magát, 1-1 ötös és négyes csoportban körmérkőzéses formában. A csoportból tovább jutva ez elődöntőben a román együttessel találkoztunk. Az első félidőben 2-0-ra elhúztak ugyan, de szerencsére kiegyenlítettünk és 2-2 után következett a „szétlövés” hetes rúgásokkal. Két hetest is sikerült hárítanom, így nagy örömünkre a házigazda csehekkel játszhattuk a döntőt, ahol végül is sima vereséget szenvedtünk, de az ezüstérem is nagyon fényesen csillogott számunkra, hiszen erőn felül teljesítettünk vezetőink szerint is. – mondta el érdeklődésünkre Tajti Bence.

Elmondta még, hogy az UTE utánpótlásából „kiöregedve”, az NB III Közép csoportjában szereplő Pénzügyőr csapatához igazolt. Az augusztus elején kezdődő bajnokságban igyekszik jól teljesíteni és – hasonlóan, mint az utánpótlás korosztályban – a felnőttek között is szeretne bizonyítani és később NB I-es játékos lenni. Természetesen figyelemmel kíséri – a fővárosból – Jászapáti futballcsapatainak újjáépítését. Reméli, hogy jövő ősszel már bajnoki meccset is játszhatnak szülővárosa focistái.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?