Főtéren a világ színei táncban és muzsikában

Szerda este rendhagyó módon a főtér adott otthont a csángó fesztivál Színes Világ című gálaműsorának.

A főtéri színpadon bemutatkozó külföldi együttesek műsorára idén is sokan kíváncsiak voltak és most belépőjegy nélkül ismerkedhettek a meghívott nemzetek zenéivel és táncaival. Ezúttal Grúzia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Gyimes és az örök visszatérő Törökország néptáncaiban, népviseleteiben gyönyörködhettünk. A magyar táncos motívumkincset a Jászság Népi Együttes közvetlen utánpótlás csoportja, a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes képviselte.

Az előadáson megjelent fellépőket és a vendégeket Szöllősi Gabriella műsorvezető üdvözölte, kiemelten Pócs János országgyűlési képviselőt, és Szabó Tamás polgármestert. A köszöntőben elhangzott, hogy az immár huszonhatodik születésnapját ünneplő, mára nemzetközi hírnévre szert tévő fesztivál annak idején azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet az anyaországtól elszakadt magyarság kultúrájára. A rendezvényszervezők hitvallása szerint nem szabad elveszítenünk azt az értéket, amelyet a kisebbségben élők hagyománya megőrzött és mindennapjaiban is képvisel.

A műsort Bosznia táncosai nyitották. A Projina Folk Dance Ensemble mintegy háromszáz tagjának célja az autentikus bosnyák táncokkal, muzsikával megismertetni a hazai és az idegen országbeli érdeklődőket. Az együttes számos külföldi vendégszereplésen megjelenik és bevallásuk szerint szívesen barátkoznak hasonló elkötelezettséget vállaló csoportokkal.

A Jártató együttest talán már nem kell bemutatni a berényi közönségnek. A fiatalok vérpezsdítő szilágysági és magyarbődi táncaikkal, gyönyörűséges viseletükkel kápráztatták el a közönséget, akik talán a legnagyobb tapsot nekik szánták az este folyamán.

Grúziából már többször jártak nálunk csoportok, akik akrobatikus táncaikkal népszerű vendégei a fesztiválnak. Ezúttal a KHOLKI gyermekcsoport képviselte az országot. Produkciójuk során tornászokat megszégyenítő ugrásokkal, szédítő sebességű fegyveres táncukkal bizonyították, hogy Grúziában a tánctudás született tulajdonság.

Grúziától csak egy ugrás Törökország, ahonnan a következő fellépő csoport érkezett. A Bursa Youth and Sports Folk Dance Ensemble, mint nevükben is benne foglaltatik, az Észak-török Bursa városából érkezett. Hét régiót felölelő repertoárjukból ezúttal az együttes otthonának hagyományaiból láthattunk ízelítőt.

Gyimesfelsőlok testvérvárosunkból érkező Kesice Gyermektáncegyüttes autentikus táncai és népzenéje múltunk gyökereihez vezették a nézőt. Egyszerű viseletük, letisztult táncaik, gyönyörű régies magyarsággal elhangzó dalaik az archaikus magyarságot idézték színpadra.

A Vocal Choreograpic Coppany Kalynonka ukrán táncosai gyakori vendégei hazai és külföldi néptáncversenyeknek, fesztiváloknak. A táncegyüttes vezetője Ukrajna elismert professzora, balett mestere és rendezője. Az első blokkban akrobatikus elemekkel színesített hagyományos táncokat láthattunk tőlük, míg a második részben inkább egy modernebb felfogású feldolgozás került színpadra.

A színes produkciók látványértékéből talán a nem egészen sikeres fénytechnika és a háttérként szolgáló, nejlonparaván vont le valamelyest, mely ezúttal a fotózni szándékozók dolgát igencsak megnehezítette.

Fotó: Gémesi Balázs

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?