A múlt a jövőben él tovább

A XXVI. Csángó Fesztivál vasárnap esti záró műsorában a főtér színpadára léptek mindazok az előadók, akik a rendezvény hat napja alatt népi kultúránkból merítve igényes szórakozásból fakadó örömet hoztak a Jászság fővárosába.

Szabó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a város közösségének, mindazoknak, akik részesei voltak a közel egyhetes rendezvénynek. Megköszönte a jászberényiek türelmét, mellyel a forgalomkorlátozásokat és a fesztivállal járó egyéb, a mindennapi életritmust felborító változásokat viselték. Üdvözölte mindazokat, akik az elmúlt napok alatt jelenlétükkel megtöltötték a színpadok előtti tereket, tapsukkal kifejezték elismerésüket a nívós produkciók előtt. A polgármester hangsúlyozta, hogy a csángó fesztivál hosszú évek óta a város legrangosabb ünnepe, amely során lehetőségünk van bemutatni a világ előtt magyarságunkat, jász mivoltunkat. Nem utolsó sorban köszönetet mondott a szervezőknek és az előadóknak az ismét kimagasló színvonalú eseményért. Végezetül szeretettel invitált mindenkit a terv szerint jövő augusztusban rendezendő XXVII. Csángó Fesztiválra. Szabó Tamásnak a Jászság Népi Együttes ajándékkal köszönte meg a támogatást.

A búcsúgálát a Jászberényi Hagyományőrző Együttes jászsági koreográfiája nyitotta, majd újra a színpadon üdvözölhettük külhoni vendégeinket és hazai táncosainkat, énekeseinket. A műsort a Pál Mihállyal kiegészített Zagyva Banda muzsikája kísérte. A gáláról csak moldvai barátaink hiányoztak, akik az éjszaka útnak indultak otthonukba, történelmi határunk csodaszép vidékére. A fellépők között olyan kedves régi ismerősöket is üdvözölhettünk, mint az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni, aki nyolcvan évét meghazudtolva idén is természetes humorával, örökös jókedvével és nem utolsó sorban énektudásával örvendeztetett meg bennünket. Hasonló vitalitással bír a fesztivál doyenje a 84. esztendejét taposó, de helyesebb, ha azt mondjuk táncoló, Újvári Samu bácsi, kinek felbecsülhetetlen értékű adatközlő táncát alkalmunk volt megcsodálni. Hál’ Istennek van kinek továbbadni a hagyományt, mert az előadók között sok fiatal arcon csillogott a népi kultúra szeretetéből fakadó mosoly.

Nem csak a magyarság körében divatos a hagyományőrzés, hiszen a külföldi együttesek is jórészt fiatal táncosokkal érkeztek. Grúzia idén gyermekcsoporttal volt jelen. Virtuóz táncuk most is osztatlan sikert aratott, csakúgy mint a magyar nyelven elhangzó „Viszont látásra Jászberény!” köszöntésük. Ukrajnából a korosztályhoz méltó lakodalmas táncot is láthattunk az akrobatikus ugrósok mellett. Bosznia-Hercegovina és Törökország színes viselete, sodró lendületű sor és körtáncai szemet gyönyörködtetők voltak. A Fatima-szemről híres Bursa városából érkező törökök egyébként kifejezetten a fesztiválra készítettek egy dervis-tánc koreográfiát. Sajnos a politikai helyzet miatt két zenészük nem vehetett részt a turnén, de előadásuk értékéből nem vont le a hiányos zenekar sem. Testvérvárosunk Técső ifjai csak hat éve táncolnak együtt, huculsági koreográfiájuk mégis magas szakmai munkáról árulkodott.

A jászberényieknek sem kell aggódniuk az utánpótlás miatt. Az este folyamán a Barkóca gyermek csoporttól moldvai, a Jártató ifjúságiaktól magyarbődi táncokat láthattunk profi színvonalon.  A Jászság Népi Együttest is egészen fiatal tehetségek alkotják. Előadásukban ezúttal kalocsai koreográfiával örvendeztettek meg. Reméljük hasonló sikerben lesz részük Mexikóban is, a Folkloriada nemzetközi néptánc olimpián, ahol jövő héttől képviselik hazánkat.

A műsort felejthetetlenné tette a Fölszállott a pávában híressé lett kosteleki Vaszi Levente, aki kitűnő énekhangja mellett, egyedi humorával varázsolja el immár többedszer a berényieket. Leventét elkísérte földije, Vrencsán Anita énekes kislány is, akit szintén a vetélkedő során zártunk szívünkbe. A népzenészek kiemelkedő képviselői a Magyarpalatkai Banda tagjai, melynek legifjabb tagja nem csak hegedű, de tánctudásáról is számot adott a fesztivál közönsége előtt.

Szokás szerint a műsorfolyam végéhez közeledve színpadra szólíttattak a rendezvény háttérmunkásai: az önkéntes segítők, a fesztivál fotósai, a tolmácsok, rendezők, szervezők, szakmai munkatársak, táborvezetők, a fesztiválalapító Papp Imre és a fesztiváligazgató Szűcs Gábor.

A XXVI. Csángó Fesztivál utolsó táncát Vajdaszentiványi vendégeink adták. Zárásképp a műsorvezető Mácsi Pál dalszövegét idézte, melynek talán a fesztiválra vonatkozó legkifejezőbb sorai a következők:

„Mert énbennem élnek ők mindannyian!
Most én élek itt, ahol korábban ők
És magamban őrzöm ez elmúlt időt
Amit öröktől tudok, azt tőlük tudom
Amit ők kezdtek el, csak azt folytatom.”

Fotó:Gémesi Balázs

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?