A hagyomány a jövőben is virágzik

A Fölszállott a páva című televíziós műsor legkiemelkedőbb közreműködőinek szereplésével láthattunk válogatást péntek este a Szabadtéri színpadán.

A műsorfolyamot a tavalyi vetélkedő középdöntőbe jutott együttese, a Barkóca nyitotta bodrogközi táncokkal, melynek szépségéről a mögéjük vetített reklám részben elterelte a figyelmet. A széksorokat teljesen megtöltő közönséget Agócs Gergely, a televíziós Páva zsűritagja köszöntötte, aki a továbbiakban is egyedi humorával, ízesen szép tájszólásával vezényelte az előadást. Elárulta, hogy a program tervezésekor körülbelül kétszázezer nézőre számítottak, majd meglepve tapasztalták, hogy már az első évben több mint hatszázezren nézték az adást. A döntőt csak Magyarországon másfél millióan kísérték figyelemmel. Székelyföldön még az X Faktor című tehetségkutatót is magasan túlszárnyalta a nézettség. Senki nem gondolta, hogy ma a néptánc és a népzene ekkora népszerűségnek örvend.

A műsor az aranytorkú kosteleki énekesek, Vrencsán Anita és Vaszi Levente előadásával folytatódott, akik keserves és lassú magyaros nótákban mutatták be tehetségüket a fesztivál közönsége előtt. Gyermek szólótáncosok követték a dalos erdélyieket. A szabolcsi Hoksz Attila rábaközi, a Mátészalkáról érkezett Herdon testvérek virtuskodó somogyi kanásztáncokkal léptek színpadra. A második évad kategóriagyőztesének, a topolyai Cirkalom táncegyüttes doroszlói bemutatója előtt a műsorvezető külön köszöntötte Csikós Miklós jászkapitányt a nézők között. Neki is megköszönte a hagyományápolást és az idegenbe szakadt hazánk fiaival való kapcsolattartás ápolását, melyet Jászberény és a csángó fesztivál is képvisel.”Mert egy vérből valók vagyunk” – hangsúlyozta a számos külhoni magyar fellépőre utalva a műsorvezető.

A táncosokat zenészek váltották a pódiumon. A fesztivál állandó zenekara, a Zagyva Banda gömöri dallamokat csalogatott elő a hangszerekből. A népes családból származó Haraszti ikrek, Julcsika és Marcsika, szintén Gömörből hozta az ajkukon megszólaló nótákat. A berényiek legifjabb üdvöskéje, Busai Bori és párja az ugyancsak Istenadta tehetségű Mahovics Tamás is Gömört idézték táncaikban. Talán nem is kell mondani, hogy produkciójukkal szokás szerint vastapsot érdemeltek.

Szalonna és bandája szolgáltatta az est jórészében a talpalávalót. A következő műsorszámban a zenészek a Jászság Népi Együttesnek húzták el a nótát moldvai csángó táncukhoz.

Kacsó Hanga Borbála nyárádmenti dalokkal, Markó Fruzsina párjával, Iván Róberttel, székelyföldi táncokkal szórakoztatta a közönséget. A táncrendet a jászságis Balogh Károly ördöngösfüzesi ritka és sűrű fogásolása, majd Kaszai Lili élete és táncos párjával, Fundák Kristóffal magyarpalatkai táncokban mutatta meg, hogy a jászberényiek nem véletlenül viszik haza a díjakat. Remény nyílik a következő évadban is valami hasonló sikerre, hiszen nyílt titok, hogy a Páva táborból éppen aznap hazatért Viganó csoport bejutott az elődöntőbe

Vrencsán Anita otthonról hozott dalcsokorral, a gyimesfelsőloki testvérvárosunk Kesice csoportja szintén hazai táncokkal örvendeztette meg a közönséget. Kacsó Hanga Borbála kalotaszegi mulatós énekkel, a hihetetlenül ügyes Makula Zolika szintén Kalotaszegről hozott legényessel mutatkozott be.

A fináléban minden szereplő együtt ünnepelte magyarságunk gazdag népi kultúráját és közösen, szívvel-lélekkel ropta a színpadon a jövő reménysége. Ismét bebizonyosodott, hogy a hagyomány a magyar nép körében él és virágzik és a jövőben is megtermi gyümölcsét.

Fotó: Gémesi Balázs

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?