Fáradhatatlan szeretet

Július 19-én az önkormányzat nevében Nagy András HEB elnök családja körében köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából Misovics Lászlónét.

Marika néni csinos levendula színű ruhában és fehér gyöngysorral a nyakán fogadta vendégeit. Ízléses megjelenése és közvetlensége árulkodó jel volt, majd az asztalhoz invitálása vendéglátós múltjáról tett bizonyosságot. Nagy András a Lehel Vezér Gimnázium egykori igazgatója jól ismeri az ünnepeltet, aki sok éven át az iskola büfében tevékenykedett. „Tisztaság, rend és szeretet” ezekkel a tulajdonságokkal lopta be magát sokak szívébe, hiszen a kiszolgálás mellé, néhány jó szó, bátorítás és empátia is társult.

A diákok és hajdani vendégei a mai napig örömmel találkoznak vele, mi sem bizonyítja jobban, mint a több órás piaci beszélgetések. Szerencsére kitűnő szellemi frissességnek örvend, bevásárol, megfőz és teljesen önellátó. Marika a legidősebb lánya elmondta, hogy csak a takarításban kell besegíteni. Ízületei miatt nehezebben mozog, azonban humora nem kopott meg az évek során. A finom ebéd közben sok szép és olykor fájdalmas emléket idéztek. Marika néninek nemcsak megélhetést, hanem szerelmet is adott a vendéglátás. Kedves, mosolygós tekintete könnybe lábadt, amikor élete párja került szóba:  sajnos már hosszú ideje nem ünnepelhette vele a születésnapját. Nagy fájdalma a lánya elvesztése is, akinek emlékét a szívében és a szobában kitett fényképekkel őrzi. Hiányukat összetartó családja: három gyermeke Marika, Miklós és Éva, kilenc unokája, valamint tíz dédunokája pótolja, akik sokszor látogatják mamájukat és vidámsággal töltik meg a lakást. Öt testvére közül négyen örök nyugovóra tértek, de húgával a 83 éves Anna nénivel szívesen találkozik, ha teheti.

Marika néni egész életében a gyermekeiért dolgozott és a sors hálája, hogy hosszú éveket adott neki a pihenésre. Régebben szeretett horgolni, hímezni, mostanában pedig kedvenc időtöltése a televízió nézés. Elmondása szerint a hosszú élet titka az aktivitás, ami lendületet ad az élethez.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?