Egy vérből valók vagyunk

Újabb baráti kapcsolat kibontakozását hirdeti az a dokumentum, melyet Jászberény és Vlagyikavkáz városok polgármesterei írtak alá a gyümölcsöző közös munka jegyében.

Az Észak-Oszétia-Alánia Köztársaságból és Valgyikavkáz városából érkezett delegáció július 8-án, pénteken látogatott el a Jászberényi Polgármesteri Hivatalba, ahol Szabó Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket. Reményét fejezte ki, hogy a több évtizedes kapcsolatot tovább tudják mélyíteni, és ez meghatározó lehet a jövőre nézve.
A küldöttség nem véletlenül érkezett éppen most, hiszen egyik fő úti céljuk a jászok világtalálkozóján való részvétel. Ahogy V. Bitarov, Észak-Oszétia-Alánia Köztársaság elnökének üzenetében hallhattuk, az alán-magyar kapcsolatok sok évszázados történetre nyúlnak vissza. Másfél ezer éve még az alánok és a magyarok közeli szomszédjai és szövetségesei voltak egymásnak. A mai bonyolult világhelyzetben népeink számára különösen fontos a reményteljes, demokratikus jövőben való hit, amelynek integráns részét képezi az Oroszország és Magyarország közötti gazdasági és kulturális szálak fejlődése. Az együttműködés egyik legfontosabb iránya az alán-jász kapcsolatok elmélyítése.

Ezért is került sor a díszes dokumentum aláírására, amely újabb kapocs az egy tőről fakadó népek között. Szabó Tamás és Borisz Haritunovics Albegov, Vlagyikavkáz város és környéke önkormányzatának elnöke; Vlagyikavkáz város polgármestere látták el kézjegyükkel az okiratot, majd ajándékok átadására került sor.
Borisz Albegov először járt Jászberényben és igen fontosnak tartja a jászok és oszétek fővárosai közötti jó kapcsolatot. Ezért is szorgalmazza a testvérvárosi kapcsolat megteremtését, főként a fiatalokra fókuszálva.

A delegáció tagjai között foglalt helyet Szoszlán Beszlanovics Hadikov, Észak-Oszétia-Alánia ideiglenesen kinevezett nemzetiségi minisztere, Azamat Tajmurazovics Hadikov, Észak-Oszétia-Alánia Köztársaság elnökének tanácsosa, Ruszlan Szulejmanovics Bzarov professzor, a történettudományok doktora, és Temina Davidovna Tuajeva, orosz producer, filmrendező, a „Nart-Art Stúdió” Kft. igazgatója. Kísérőjüktől megtudtuk, hogy Tuajeva az oszét és jász testvériség motorja, immár két évtizede.

A delegáció tagjai többször is hangsúlyozták, hogy egy tőről fakadunk és mindkét népnek alán lelke van. Érzik azt, hogy ugyanaz a vér csörgedezik az ereinkben. Ahogy az Ismerős Arcok is fogalmaz dalában: „mi egy vérből valók vagyunk”.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?