Ahol a szárazföld véget ér

Az abrantesi Misto do Orfeão Kórus vendégeként a Székely Mihály kórussal csodálatos hetet töltöttünk Portugáliában, immár harmadszor az elmúlt bő húsz év alatt.

Egyeseknek már az indulás is nagy izgalmat okozott, mert ez volt az első alkalom, hogy repülővel utaztak. A lisszaboni repülőtéren ismerős arcok fogadtak bennünket. Másnap reggel találkozhattunk a kórus tagjaival. Nyelvtanulással kezdődött a program, melynek szavai végig elkísértek bennünket. Ezek közül a legfontosabbak: az ölelés – abraço  és a beijo – puszi volt. A vidám hangulatú napokat fellépések, kirándulások színesítették

Július 9-én, szombaton este nagysikerű koncertet adtunk a Szent János templomban. Kórusunk mellett vendéglátóink is bemutatkoztak. Másnap délután a Ponte de Sor Színházában szerepelhettünk a helyi Polifonico Kórussal, és az abrantesi Orfeao Kórussal.

Kedden önálló koncertet adtunk Sardoalban, a Gil Vicente Kulturális Központban, csütörtökön pedig este tíz órakor önálló népzenei bemutatónk volt Batalhában. Műsorunkat színesítette a Jászberényi Hagyományőrző Együttes táncosainak (Hajdú Attiláné, Simon Csaba) fellépése.

A közönség vastapsa, a ráadás számok kérése nem csak a kórus felkészültségét, hanem Cs. Nagyné Turi Márta karnagy, Farkasné Szőke Tünde zongorista és a szólisták Turi Melinda és Turi Zsuzsanna szakmai munkáját is jutalmazta.

A helyi városnézésen túl megismerkedhettünk a környék nevezetességeivel. Estorilban láthattuk a Casinót és a park gyönyörű pálmafáit. Állítólag erről mintázta Ian Fleming James Bond Casino Royale-ját. A közelben található a villa, ahol Horthy Miklós élt.

Következő állomásunk a gyönyörű és hangulatos Cascais volt. A bátrabbak megmártózhattak az Atlanti-óceán 17 fokos vizében. Felejthetetlen volt a Cabo da Roca meglátogatása. A kontinens legnyugatibb csücske igazi vadregényes táj, gyönyörű sziklákról nézhettünk le a hullámzó óceánra. Luis de Camoes idézetét olvashatjuk a Luziádákból az emlékoszlopon, amely így hangzik: „Ahol a szárazföld véget ér és elkezdődik a tenger”.

Sintra belvárosában áll a Nemzeti Palota. Kúp alakú kéményeit már messziről felfedezhettük. A palota előtti térről buszokkal látogathattunk el a hegytetőre. A vállalkozó szelleműek a hosszú, meredek utat gyalog tették meg.

A bemutatók, kirándulások mellett alkalmunk volt megismerkedni a települések vezetőivel is, akik ebéddel, vacsorával fogadták csoportunkat és részvételükkel megtisztelték rendezvényeinket is.

E rövid beszámoló végén meg kell említenem a július tizedikei estét. Együtt szurkolhattuk végig az Európa-bajnokság döntőjét, ahol Portugália Európa-bajnok lett. Éder gólját követően együtt énekeltük a portugál himnuszt. A hajnalig tartó bulin felejthetetlen hangulat volt. Azt azonban nem tudtuk kihagyni, hogy elmondjuk: Igaz, hogy Portugália bajnok lett, de a mi csapatunkat nem tudták legyőzni.

Bíróné Fülöp Rozália

kóruselnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?