Táncházzal nyitott a fesztivál

Kedden, a XXVI. Csángó Fesztivál hivatalos megnyitójának előestéjén a Víz utcai színpadnál táncházzal, és Boka Gábor társulatának humoros előadásával hangolódhatott a közönség a hét eseményeire.

A hangulatot a tánctábor és a csángó fesztivál állandó muzsikusai, a Zagyva Banda tagjai alapozták meg a táncosok háza táján. Igaz, hogy még messze a hétvége, de így is népes közönség hallgatta Boda Gellérték autentikus muzsikáját az asztalok mellett, beszélgetés, iszogatás közben. Boka Gábor ezúttal nem váratta a közönséget éjfélig, mint tavaly. Tíz óra után megkérte a prímást, hogy csapjon ismét a húrok közé, és kísérje muzsikával A Lúdas Matyi című előadását. Némi meglepetésre, alapos stílusváltást követően a Csókkirály kottájára bevonult a főszereplő, akit hol menyecskéknek, hol libáknak öltözött „lyányok” vettek körbe.

1629_6p_Ludas_Matyi

A legnagyobb kacajt kétségkívül Kocsán Laci Döbrögi szerepében való brillírozása váltotta ki a nézőkből, aki a szerep kedvéért fantasztikus átéléssel tömte magába a kolbászt zöldpaprikával és Boci csokival. Később a lakmározásnak a meséhez hűen meglett a böjtje, ám a közönség könnye nem az együttérzéstől csordult ki, Laci elpáholása közben, hanem inkább a nevetéstől.

Az éjszaka a hagyományokhoz híven táncházzal zárult, ahol továbbra is a fáradhatatlan Zagyva Banda húzta a talpalávalót, ahogy teszik majd – vendégzenekarokkal kiegészülve – szombatig minden éjszaka.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?