Mert könyvek vannak!

Egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat – az ünnepi könyvhét –, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel bír, már nyolc évtizede. Helyi könyves rendezvényünk a Könyves Csütörtök nyolcadik éve várja a könyvek barátait.

Ilyenkor a Városi Könyvtár a természetbe költözik összefogva „könyves” partnereikkel a Jász és Hamza Múzeumokkal, a Líra Könyvesbolttal. A mozi előtti parkban ezen a napon minden a könyvekről az olvasásról szólt. Gurult a mesegombolyag, történetének alapköveit Jászberényi és környéki kortárs képzőművészek álmodták és illusztrálták. Meseképeik villantják az ötletszikrát a meseíró kalandoroknak, merre bogozhatják annak szálait.

Utasi Hajnalka költő gurítja el a gombolyagot és terelgeti útját Fantázia országba. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester a rendezvény hivatalos megnyitását követően néhány sorral maga is gurít a gombolyagon. Marasztalja a forgatag a könyvszeretőt, csábítja, hogy időt töltsön a könyvsátrak között. Ingyenesen beiratkozhatott, vagy meghosszabbíthatta tagságát a Városi Könyvtárban. Régi használt, de hasznos könyveket válogathatott össze, melyekért annyi fizethetett a becsületkasszában, amit számára megérnek.

A partnerek sátrainál kedvére forgathatta és ismerkedhetett a Líra könyvesbolt legújabb köteteivel, kínálatával. A „Hamzásoknál” művészeti kiadványokba, albumokba lapozhatott, a Jász Múzeum helytörténeti kiadványait forgathatta és vásárolhatta meg. Játékos akadályversenyre, egy irodalmi kalandtúrára válthatott menetlevelet, és indulhatott a Titkok Könyvtárának felfedezésére. Ami nem volt egyszerű, hiszen törhette a fejét anagrammákon, keresztrejtvény oszlopain, rovásírások megfejtésén, folytathatta a mesegombolyagot, sőt még hangosan fel is kellett olvasson.

Hasonló kalandozásban vehettek részt a felső tagozatos diákok is, természetesen korosztályukhoz passzoló kérdésekkel, és segítségként kétfős csapatokban. Időközben a nap délelőttjén óvodások és kisiskolásosok játékos feladatokat oldhattak meg, a gyermek könyvtárosokkal énekelhettetek, verselhettek, az alkalomra készített kifestőket színezhettek. A Tarisznyás Műhely sátrai játszóházak voltak, ahol kézműves foglalkozásokon népi gyermekjátékok készítésében ügyeskedhettek.

Utasi Hajnalka költőnek mára nem csak a mesegombolyaggal való játékban volt szerepe, de az általa megalkotott „Hajnikuk” könyvbe rendezve, bemutatóra várták a mozi galériáján. Múzsák tükre címet viselő, második nyomtatott kötete az ünnepi könyvhétre készült el, melynek megismerésére népes közönség gyűlt össze. Erős Dénes gitárjátéka emelte az ünnepi hangulatot, Kocsán László költő-barát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a szépen illusztrált művet, Erdei Gábor néhány „Hajniku”t felolvasásával teremtett kedvet a kötet megismerésére. A költészet e délutánon megjelent barátai olyan művel lettek gazdagabbak, amely párját ritkító, ráadásul szinte mindenkinek a költő által dedikált példány gazdagíthatja könyvtárát.

A Könyves Csütörtököt az Acoustic Gallery koncertje, megzenésített versek és irodalmi remekművek zárták rock történeti megközelítésben. A két rocker – Koroknai Árpád énekes és Kozma Norbert gitáros – alkotta duó magyar költők, köztük jónéhány kortárs költő versét adta elő zenés köntösbe öltöztetve. A hallgatóság a mozi előtti park füvén ülve, fesztivál hangulatban mozgatta a fejét a ritmusra, és együtt szavalta az ismert versek sorait az előadókkal. „Erővel kell olvasni”, – halljuk Márai soraiban – „áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel, és kérlelhetetlenül, szűkszavúan, előre- és hátrahallgatózva a könyvben, soha nem fitymálva, hanem elegánsan, nagylelkűen életre-halálra”. Mert könyvek vannak, lapjaikon remekművek, és nem is akármilyenek.