Maradj szabad nyáron is!

A Déryné Rendezvényházban június 13-án egyenruhások tartottak bűnmegelőzési előadást a nyár veszélyeiről. A célközönség leginkább az alsós korosztály volt, akik teltházzal fogadták a színes és figyelemreméltó PowerPoint bemutatók előadóit.

Orosz Tibor az esemény moderátora köszöntötte Dr. Körei- Nagy József rendőrkapitányt, Rigó István Szolnoki rendőrkapitányság felderítőjét, Báthor Pál tűzoltóhadnagyot és Kovács Béla rendőrfőhadnagyot, valamint a megjelent diákokat és pedagógusokat.

Dr. Körei-Nagy József nyitóbeszédében felvázolta az előadás programját, melyet Kovács Béla kezdett a közlekedés szabályairól. Elsősorban a kerékpározás felszereltségéről, a kijelölt kerékpárutakról valamint a láthatósági mellény fontosságáról beszélt. Amellett, hogy előírt szabály, célszerű azért is betartani, mert a mi testi épségünket garantálja. A főhadnagy egy kisfilm segítségével szemléltette a baleseti helyzeteket, a kísérletekből jól látszott, hogy korlátozott látási viszonyok között és főúton elengedhetetlen a mellény viselete. 

Báthor Pál tűzoltó hadnagy, a tűzveszélyekre hívta fel a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában a szabadtéri tűzgyújtás szabályaival, az aszály és a kánikula pedig csak fokozza a veszélyességet. Ebből kifolyólag gyakran keletkeznek erdőtüzek. Fontos az illetékeseknek előre jelezni a tűzgyújtást, hogy felkészülten tudjanak cselekedni. Báthor Pál a segélyhívó számokkal zárta előadását, melyek hívására reméljük, nem lesz szükség a nyáron, azonban érdemes tisztában lenni vele.

A rendezvényen Nagy Gábor rendőr alezredes is tiszteletét tette és az egyéb bűncselekmények – lopás, garázdaság, rongálás, testi sértés – elkövetése ellen emelt hangot előadásában. Sokszor a fiatalok heccből, poénból követnek el jogellenes cselekményeket, ami könnyen jogsértéssé válhat, az adott bűncselekmény súlyosságának függvényében. Nagy Gábor részletesen tájékoztatta a diákokat a büntetésekről, az ötven ezer forint alatti lopás pusztán jogellenesnek számít, azonban ha ezt erőszak követi vagy nagyobb összegről van szó, akár két év szabadságvesztéssel számíthatnak a fiatalok.
Rigó István ezt a témát boncolgatta tovább, részletezve a kábítószer fogyasztás ártalmait. A legnagyobb probléma, hogy már akár interneten is rendelhető és viszonylag olcsón beszerezhető. Azonban ezeket többnyire nem próbálták ki, így a fogyasztó lesz a tesztalany. Ez sokkal veszélyesebb, hiszen nem lehet tudni mit tartalmaz, és az milyen hatással van a szervezetünkre. A tiltott szer birtoklása és felhasználása is büntetőeljárást követel maga után. Házkutatások, kihallgatások, gyorstesztek sora vár az elkövetőre.

A programot Dr. Körei- Nagy József zárta, megtörtént esetekkel hangsúlyozva az elhangzottak fontosságát. Érdemes a gyermekekkel többet beszélgetni erről, mivel megelőzhető lenne a szerencsétlenség, ha mindenki tudná és betartaná a szabályokat.