Jó terméket, jó helyről

Május 13-án Csomor Imre méhész lapunknak számolt be az ős-, és kistermelők piaci megbízhatóságáról, illetve a méz áldásos hatásairól.

Egyre nehezebb megítélni, milyen adalékanyagokkal készülnek ételeink és azok milyen – akár – káros hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Csomor Imre agrármérnök saját negatív tapasztalatain felbuzdulva kezdett előadásokat tartani, melynek különlegessége, hogy az érdeklődőket meghívja saját méhészetébe, ahol mindenki meggyőződhet az elhangzottak valóságtartalmáról. Több éve jár óvodákba és iskolákba is, hogy a gyermekek körében is népszerűsítse az egészséges életmód fontosságát. Továbbá fontosnak tartja, hogy a gyermekek már kiskorban megértsék mi a különbség a darázs és a méh között.

Számos betegség a helytelen táplálkozás következménye, hiszen teljesen eltértünk az ősi táplálékrendtől. Érdemes mélyebben utánajárni, mit és kitől vegyünk, így természetes, ellenőrzött élelmiszert fogyaszthatunk – tudhattuk meg Csomor Imrétől.

Több vásárlója is meglepetten tapasztalta, hogy teljesen más íze van a termelőtől vásárolt méznek, mint a bolti terméknek. Volt olyan, aki gyermekkora ízét vélte felfedezni benne. A kereskedelmi termékek mellett ajánlott több termelői árut is megismerni, mert azonos készítményeknek eltérő íze, állaga lehet termelőnként is. A méz mellett a méhpempő és a propolisz jótékony hatása is közismert. A méhpempő gyógyír az asztmára és a hölgyek áldásos állapotba jutását is segíti, a propolisz a légúti betegségek átvészelésében nyújt segítséget, a virágporral pedig immunrendszerünket erősíthetjük. Ezeket szintén termelőktől ajánlott beszerezni.

Csomor Imre jelenleg 120 méhcsaláddal méhészkedik, elmondása szerint a méz az utolsó termék, amiben százszázalékosan megbízhatunk, hiszen a méh, ha vegyszeres nektárt szív, már soha többet nem tér vissza a kaptárba. A méhek ösztönösen a legjobb virágport akarják kiválasztani, a méhész szerint pedig nekünk is az ő példájukat kellene követni, és olyan termékeket választani, amelyek a legegészségesebb nekünk és a családunk számára.