Elkötelezettség és őszinte alázat

Tizenkilenc év fiókvezetői munkája után Fülöpné Paksi Katalint, az OTP jászberényi fiókvezetőjét kérdeztük szakmai útjáról és az általa képviselt társadalmi szerepvállalás jelentőségéről. Nyugdíjasokat meghazudtoló frissességgel érkezett szerkesztőségünkbe, s nem is kérdés honnan szaladt: a bankból. Ahogy ő fogalmaz: még visszajár segíteni az új vezető munkáját.

Hogyan kezdődött a pályafutása?
1970-ben végeztem Szolnokon a közgazdasági szakközépiskolában, majd a Hűtőgépgyárban kezdtem dolgozni – mint oly sokan berényiek – utókalkulátorként, mai nevén: controllingként. A szüleim ott dolgoztak, így természetes volt, hogy én is oda kerülök. A főnököm Pápai Gyuláné volt, akinek vezetői munkája, hozzáállása példaként állt előttem.

Az iskolai évek alatt a sport is fontos szerepet töltött be az életében. Melyik sportág rabolta el a szívét-testét?
A röplabda fontos számomra, még ma is járok meccsekre, már csak szurkolóként. A Jászberényi Egészségügy Sportegyletben kezdtem játszani, akikkel bejutottunk az NB I-be is és átkerültünk a Lehelhez.
Jó eredményeinknek is köszönhetjük, hogy megépülhetett a Lehel Sportcsarnok és utána már nem a szabadtéri salakpályán készültünk a meccsekre. Az aktív versenyzés után játékosokat készítettem fel a meccsekre, majd a Gyetvaiban (mai Nagyboldogasszony iskolában) edzősködtem. Akkor nagyon működött az utánpótlás.

Fiatalként a munka és az élsport mellett a családalapítás is ezekre az évekre esett.
Az első gyermekem születésekor kezdtem levelezőn a Számviteli Főiskolát Salgótarjánban és a másodikkal voltam várandós, amikor államvizsgáztam. Nem voltak könnyű évek ezek munkával, gyerekneveléssel és éjszakai tanulással, de annál boldogabbak és emlékezetesebbek. Később, már két lurkó mellett a szakközgazdász diplomámat a Szolnoki Főiskolán szereztem. A férjemet sajnos igen korán elvesztettem, de a fiaim kárpótolnak.

Gyermekei is követték a pénzügyi pályán?
Mondjuk úgy, hogy az almák nem estek messze a fájuktól. Kornél logisztikai vezetőként dolgozik Budapesten egy amerikai vállalatnál, míg Mátyás az Agrárkamaránál tevékenykedik agrármérnökként.

Büszke lehet rájuk, bár az „almafa” is szép szakmai sikereket tudhat magáénak, az ország legnagyobb kereskedelmi bankjának fiókvezetőjeként. Hogyan került az OTP-hez?
A második munkahelyemre 1988-ban kerültem, ahová az akkori fiókvezető, Sas Miklós csábított el. Az új munka kihívást jelentett számomra. Az első időszakban a lakossági számlák mellett valutával, devizával is foglalkoztam. Abban az időben a külföldre járás nehézkes volt, meg volt szabva, hogy mennyi időnként mennyi dollár adható. Itt csoportvezető lettem, majd osztályvezető. Amikor Miklós elment nyugdíjba, én lettem a fiókvezető. Kemény évek voltak, mert éppen olyan időszakot éltünk, amikor központosítások és nagy változások történtek.

Az OTP Bankról köztudott, hogy számos segítőkezet nyújt rászorulóknak, feltörekvőknek nehézségeik leküzdéséhez. Fiókvezetőként mit tudott tenni azért, hogy a Jászságban minél több nehézsorsú embertársunk jusson ingyen szűréshez vagy kiránduláshoz?
A bankunk fontosnak tartja a kultúra és a sport támogatását, amit helyi szinten is megteszünk, de támogatjuk az időseket, rokkantakat is. Véleményem szerint a napi munka mellett nélkülözhetetlen önkéntes feladatok vállalása, ami nemcsak az egyénnek, de a kollektívának is hasznára válik. Jómagam mindig híve voltam ennek a szemléletnek és igyekeztem minél több pályázati forrást találni a bank által nyújtott keretből a helyi és környékbeli rászorulók megsegítésére. Számos önkéntes programunk van, köztük a több mint tíz éve működő fogászati szűrőbusz, gyermeknapi kísérőprogramokkal. Kollégáimmal rendszeresen segítjük a Maci Óvoda csemetéit, de sérült felnőttekkel is szerveztünk már közös kirándulást a Tisza-tavi Ökocentrumba, az eltérő iskolásokkal pedig a Sas központot fedeztük fel. Hátrányos helyzetű gyermekeket tanítottunk főzni azzal a céllal, hogy az egyszerűbb ételeket el tudják egyedül is készíteni. Az állatkertben a padok és a kerítés festéséhez hívtunk a Lehel Vezér Gimnáziumból diákokat, amit be tudtak számítani a kötelező közösségi szolgálatukba. Szintén fontos szívügyem a Csányi Alapítvány, ahol a megalakulása óta önkéntes munkát végzek.

A társadalmi szerepvállaláson túl gyermekek pénzügyi oktatását is felvállalta a bank, természetesen térítésmentesen.
A pénzügyi edukáció személyes szívügyem, amit egy oktatóközpont is segít bankunknál. Az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott O. K. Központban a gyerekek második elemi osztálytól a középiskola végéig részt vehetnek a pénzügyi tudatosságot fejlesztő és tematikus tréningeken. Célja, hogy a tizenéves fiatalok tanuljanak meg bánni a  pénzzel, érezzenek rá a takarékoskodás, a pénzügyi öngondoskodás fontosságára, hogy később jó pénzügyi döntéseket hozzanak. Az intézmény vizuális világát, fiatalos arculatát, interaktív tábláit és képzett trénereit a Leheles  és Terplános diákok is kipróbálhatták. Büszkék lehetünk, hogy az országban másodikként a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola megkapta a mintaiskola címet, ami nagyon sok lehetőséget, kiemelt támogatást biztosít részükre.

Mindezért, és a szakmai fejlődésért a bank elismerésekkel jutalmazta fáradozásait.
Igen, az OTP Bankért Kitüntetést, és a Fáy András Díjat nyertem el, ami az egész jászberényi csapat elismerése. A jászberényi fiók eredménye kategóriájában országos szinten is folyamatosan kiemelkedő, igyekeztünk az ügyfelek igényeit minél magasabb szinten kiszolgálni, aminek az alapja a munkatársak felkészültsége, elkötelezettsége és alázata a szakma iránt.

S, ha már a banki szolgáltatásoknál tartunk, kihez fordulhatnak a jövőben az ügyfelek?
Hoffer Gábor az utódom a fiókvezetői poszton, aki a banknál kezdte a munkát, és most új kihívások várják az igazgatói székben.

Jól tudom, hogy családjában elkel a nagyszülői segítség?
Igen, igyekszem majd mindkét fiam családjában helyt állni. Mátyáséknál két hete született a második unokám, Kornélékhoz pedig a négyéves Milán mellé egy hete érkeztek az ikerfiúk. Egy csapásra négyszeres fiús nagymama lettem, ezért is döntöttem úgy, hogy átadom a vezető szerepet a következő generációnak.