Együtt a berényi drukkerek

Ezek a hetek sokak számára a futballról (is) szólnak, különösen annak fényében, hogy negyvennégy év, 1972 után a magyar válogatott is kijutott az Európa-bajnokságra. Ennek apropóján született meg az ötlet, hogy egy közösségi szurkolói teret kialakítva ki-ki családjával, vagy épp baráti társaságban tekinthesse meg akár az összes összecsapást. Kedden este a 2-0-s osztrákok elleni magyar siker után fiesztahangulat uralkodott a Tiszti Kaszinó udvarán.

Június 10-től kezdetét vette az egyhónapos focimaraton. A labdarúgó Eb-n összesen ötven mérkőzést játszanak, míg a mindent eldöntő ötvenegyedik után kontinensbajnokot hirdethetnek.

2016-06-14_00020.jpg

A város önkormányzata és a Jászberényi FC kezdeményezésének, és a Jászkerület Nonprofit Kft. szervezőmunkájának köszönhetően a Tiszti Kaszinó udvarán valamennyi találkozó megtekinthető, a kiemelt meccseket szakértő vendégek kommentálják. Nagyképernyős kivetítő, büfé, jó hangulat és nem mellesleg – többek mellett – volt válogatott játékosok is várják az érdeklődőket, akik az otthoni fotel helyett szívesebben választják a valódi meccshangulatot idéző környezetet. Az aktuális végeredményre ingyen lehet tippelni, a nyeremény jelképes, a győztes egy sört mindenki egészségére fogyaszthat el.
Már a nyitómeccsre szépszámú közönség volt kíváncsi péntek este, amikor a házigazda franciák Románia ellen játszottak, és győztek 2-1-re. A felvezetésben, a szünetben és a találkozó utáni értékelésben a korábbi, 56-szoros válogatott csatár, Kovács Kálmán is elmondta meglátásait. A magyar csapattal kapcsolatos véleményét is megosztotta a jelenlévőkkel. Akkor még csak bizakodtunk abban, hogy a hosszú böjt után a mieink leteszik névjegyüket bemutatkozó mérkőzésükön.

Hétfőn Nagy Antal, a legutóbb, 1986-ban világbajnokságon szerepelt gárda csapatkapitánya volt a meghívott az olasz–belga meccs (2-0) alkalmával, majd eljött az oly régen várt június 14-i Magyarország – Ausztria találkozó. Zászlók, mezbe öltözött, nemzeti színűre festett arcú szurkolók tömege, zúgott a „Ria, Ria, Hungária”, majd a nem mindennapi izgalmak után a „Szép volt, fiúk!”. Szűcs Lajosnak, a válogatottban korábban ugyancsak pályára lépett kapusnak – mint utóbb kiderült – hálás feladat jutott, a zsúfolásig telt helyszínen, hatalmas szurkolás mellett zajló mérkőzés után óriási örömünnep közepette válaszolt a kérdésekre.

A parádés győzelem minden bizonnyal még inkább meghozza a drukkerek kedvét, így a javuló időjárás, a fokozódó izgalmak, és a magyar válogatott újabb találkozói várhatóan még többeket vonzanak a szurkolói közösségi udvarba. Az Eb eseményeit a helyszínen követők az országosan ismert egykori kiválóságok mellett Jászberény sport- és közéleti személyiségei közül is többekkel találkozhatnak az elkövetkezendőkben. Július 10-ig még Pecha László, Arany László, Bognár György, Szalma József és Gelei Károly is ellátogat Jászberénybe.