Akkor jó, ha áttöri a falat

Az Ifjúsági Ház június 4-én megtelt harci járművekkel, vonatokkal, tengeralattjárókkal, hajókkal, de a fantasy űrhajó sem volt idegen látvány a szemeknek. Természetesen a kicsinyített másuk formájában, tehát makettként sorakoztak az asztalon.

Az idei X. Makettinfó Kupa – Hara István emlékversenyt, az áprilisban elhunyt Hara István tiszteletére rendezték, aki oszlopos tagja volt a hazai makettversenyek megrendezésében. Külföldről és az ország számos pontjáról érkeztek kiállítók és klubok, összetartó és segítőkész kapcsolat alakult ki közöttük az évek során, így a kiállítás alatt is sok fortélyt elleshettek egymástól a látvány makettezés során. 

Nem túlzás azt mondani, hogy családias hangulat fogadott a teremben. Számos makettező arról számolt be, hogy az édesapja szerettette meg velük ezt a fajta hobbit és már a következő generáció is lelkesen kísérletezik vele. De volt olyan is, aki egy véget ért szerelem magánya elől menekült a makett készítésbe mostanra pedig életstílusává vált.

Csak töredékét láthattuk az alkotás élményének, hiszen egy kész makett megépítése több hónapot is igénybe vehet. Önmagában sokkal több annál, hogy apró alkatrészeket összeillesztenek, a tömítésen és a sorjázáson át hosszú út vezet a tökéletesen kidolgozott munkához, mely során érzelmi kötődés is kialakul a tárgy iránt.

A makettezésnél fontos a történelmi hűség, nemcsak a készítőknek, de a zsűritagoknak is. „Egy tank akkor jó, ha áttöri a falat” – részletezte Pap János és Tari Dávid, akik már évek óta járnak versenyekre, nem eredménytelenül. A makettek elkészítéséhez az alkotók mindent bevetnek, olykor konyhai hulladékokból gazdálkodnak, vagy éppen matricát nyomtatnak, illetve az alkatrészek festése – ecsettel vagy szórópisztollyal – is az ő feladatuk. Minél kidolgozottabb és élethűbb, annál nagyobb valószínűséggel kerülnek a dobogó fokára. Így volt ez hétvégén is, ahol a mintegy 265 nevezett makettet 39 kategóriában díjaztak. Kiemelt szerepet kapott az ifjúság, igyekeztek, minél több ajándékot és díjat kiosztani így motiválni a fiatalokat.

Kiss Gábor a rendezvény szervezője szerint, sikeresen zárták a versenyt és elégedetten, jó érzéssel távoztak a látogatók, noha az eseményt beárnyékolta az áprilisban elhunyt makettező társuk hiánya.