A „Virtuózok” között voltam

Úgy emlékezik, hogy először egy óvodai műsor keretében lépett színpadra lakóhelyén, az alattyáni Művelődési Házban. Azóta eltelt több év. Jelenleg a BeIvárosi Általános Iskola Székely Mihály Tagintézmény ötödik osztályát befejező tanulója. Ő is, mint minden diák, szereti a nyári szünetet, egy kis pihenőt, mivel élete talán mozgalmasabb, mint kortársaié. Szüleivel és két testvérével él a Jászberénytől nem túl messzi lévő településen.

A fenti sorok Burai Zsolt Kevinről szólnak, akinek élete nagy álma, hogy hegedűművész legyen. A Palotásy János Zeneiskolában Bernhardt Andrásné Évike mellett bontogatja szárnyait, tehetsége, kitartó szorgalma reméljük hozzásegíti, hogy céljai valóra váljanak. A közelmúltban volt szerencsém őt megismerni és beszélgetni életéről, sikereiről.

Elmondta, hogy először az otthon talált gitáron próbált meg játszani. Aztán rábukkant édesapja hegedűjére. Ekkor keltette fel érdeklődését ez a hangszer, amelyet kisiskolás korától használ, tanul, és azóta is fontos része az életének. Intézményi keretek között hatéves kora óta hegedül. Zsolti heti kétszeri alkalommal jár hangszeres órára. Itt fejlesztik tudását és készülnek fel a különböző fellépésekre, versenyekre. Mindezt az iskolai tanulmányaival jól össze tudja egyeztetni, hogy ott se legyen lemaradásban.

Az ország számos városába, településére eljutott már, akár fellépőként, akár versenyek résztvevőjeként. Néhány fontosabb állomást megemlítve a sok közül: Országos Hegedűverseny 2013-ban, ahol 3. helyezést ért el; A 100 Tagú Cigányzenekar prímása volt a Kárpát Medencei Cigányság budapesti találkozóján; a Zathureczky Ede Országos Hegedűversenyről dicsérő oklevéllel tért haza; a Jász Világtalálkozók rendszeres fellépője; az Adj Teret a Tehetségnek jutalom hangversenyén is részt vett Budapesten; kétszer volt Országos Barokk Fesztiválon, ahol az idén arany oklevéllel ismerték el munkáját; Nemzetközi Hegedűfesztiválon is fellépet két alkalommal, legutóbb tavaly arany minősítést kapott; a JNKSZ megyei Vonós Versenyt megnyerte. Ez év áprilisában a Kiskunfélegyházán megrendezett országos versenyen is első helyezést ért el.

Ezek mindössze szemezgetések voltak az elmúlt időszak jelentősebb eseményeiből. Az idei évben az egyik legnagyobb megmérettetés a televíziós tehetségkutató műsorban, a Virtuózokban való szereplése volt az ifjú tehetségnek. Ide első körben be kellett küldeni egy zenei felvételt, a második alkalom már egy személyes szereplés volt Budapesten, majd jött a televíziós fellepés. Zsolti az elődöntőig jutott ebben a versenyben. A zsűri tagjai elismerően nyilatkoztak produkciójáról.

Szintén nagy öröm volt az ő, és családja, tanárai számára, hogy a közelmúltban a KLIK Jászsági  Tankerületének elismerésében  részesült a  Palotásy János Zeneiskola növendékeként.

Nagyon szereti a zenét, s mint mondta, zeneszerzéssel is próbálkozott már. Neki ez a játék. Ez tölti ki az életét. Nem adja fel célját, hogy hegedűművész legyen. Álmai között szerepel, hogy Melis László híres zeneszerző (aki többek között a nagysikerű Jászok című történelmi dal- és táncjátéknak a zeneszerzője) írjon neki egy hegedűdarabot, amit ő mutathat be először. Erre a szerzőtől már ígéretet is kapott.

Ehhez kívánunk sok sikert, kitartást az évek során!