Búcsú az ovitól

A Fürkész Óvoda gyermekei életében a búcsúünnepség május 27-én került sorra. A hagyományokhoz tartozik, hogy színes év végi műsor keretében köszönnek el a gyerekek szeretett intézményüktől.

A szokásokhoz tartozik az is, hogy ebben a műsorban nemcsak a „végzősök” működnek közre, hanem az óvoda valamennyi kisgyermeke, nevelője. Közös műsort adnak, amelyre rendszerint már hetekkel korábban elkezdik a felkészülést. Nem volt ez másként idén sem. Ezúttal is hallhattunk színes dalcsokrot, pünkösdi énekeket, sőt ide kapcsolódó szokásokat is felelevenítettek a gyerekek, amit a lelkes nézőközönség – amely természetesen javarészt szülőkből, nagyszülőkből állt – tapssal, mosollyal jutalmazott.

A program második felében következett a nagycsoportosok búcsúztatása. Emlékezetes látvány volt, ahogy a gyerekek szép, ünnepi ruhácskáikban, jelképes kis csokorral a kezükben verset mondtak, mindannyian egyenként, s mindannyian szívhez szólót. Elköszönt a „nagyoktól” az óvoda vezetője Benkéné Zsótér Erika is, aki elmondta, csodás érzés látni, hogy három év alatt a gyerekek hová fejlődtek, mennyit okosodtak, nőttek, alakultak. Bár évek óta élete része a nagycsoportosok ballagása, könnyek nélkül ő sem tudott elköszönni szeretett „gyermekeitől”.

A folytatás is tartogatott könnyfakasztó eseményeket. Látványos és egyben nagyon ötletes volt a galambok kiröptetése „fészkükből”, jelképezve az elválást, a szabadságot, a máshová kerülést. Most valami véget ért, azért, hogy egy újabb nagy dolog elkezdődhessen az életükben…