Matek és fizika

Rusvai Miklós, a Lehel Vezér Gimnázium 8. N osztályos tanulója májusban két nemzetközi tanulmányi versenyen is részt vett.

Először május 13-16. között a Kecskeméten megrendezett III. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen, melyre az eddigi országos versenyeredményei alapján hívták meg a versenyzőket. A verseny résztvevőinek több mint a fele határon túli magyar lakta településekről érkezett, így Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről. Miki a versenyt negyedik helyezettként zárta.

A következő hétvégén (május 20-22) Győrbe az Öveges József Kárpát-medencei fizika verseny döntőjére utazott. Erre a versenyre is érkeztek határon túli diákok, egy-egy régióból néhányan. A verseny szombaton zajlott, öt részből állt: számításos feladatok, kísérlet-mérés elvégzése, kísérletelemzés, fizika elmélet, fizika történet. Miki a versenyt harmadik díjasként zárta, valamint a legeredményesebb Jász-Nagykun-Szolnok Megyei versenyző különdíjában részesült.

Mindkét versenyről élményekkel és sikerrel tért haza. A tanuló matematika tanára Rusvainé Barta Márta, fizika tanára Magyar Géza.